L’OMS alerta: «El coronavirus torna a estar en auge»

Un exdirectiu de l'OMS declara que Espanya cometrà el mateix error que per Nadal i advoca per "confinaments severs" per a frenar la quarta ona

Sanidad avisa del posible arranque de la cuarta ola y pide
Varias personas caminan por la Gran Vía de Madrid protegidos con mascarillas.

La pandèmia del coronavirus continua amenaçant al món sencer amb Europa i Espanya en el punt de mira. Al marge de les bones dades que presenta la Comunitat Valenciana amb la millor incidència acumulada de la penínsulael país continua augmentant a poc a poc els contagis en el que podria ser ja l’arrencada de la quarta ona.

Davant aquesta situació d’increment de contagis, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llançat una nova alerta. El director d’Emergències Sanitàries, Michael Ryan, ha avisat que el coronavirus està ressorgint després de la frenada de les últimes setmanes.

La malaltia torna a estar en auge. Els països estan afeblint les mesures per a frenar la transmissió. La cobertura de la vacuna és feble i cal donar d’una vegada per sempre la volta a la truita. La vacuna és una eina molt potent però no és l’única”, ha assenyalat Ryan.

La transmissió del virus creix a Europa

En la mateixa línia s’ha pronunciat la doctora responsable de malalties emergents i zoonosis de l’OMS, Maria Van Kerkhove. La científica ha explicat que durant l’última setmana la transmissió del virus ha crescut un 12% en Europa. Aquest creixement ja ha fet saltar les alarmes en alguns països com França on aquest dilluns es va aconseguir rècord de pacients greus. En aquest país el Govern ja ha fet un pas al capdavant i ha confinat perimetralment a 16 departaments, entre ells París.

“A Europa i en altres zones s’està donant una combinació que afavoreix la transmissió com, per exemple, les pressions per a obrir les economies; les dificultats per a complir amb les mesures que hi ha vigor; així com el fet de la distribució de la vacunació no és equitativa i les variants que estan sorgint són més contagioses”, ha declarat Van Kerkhove.

“Confinaments severs és el més recomanable ara”

Bengoa considera que Espanya està “a punt de cometre el mateix error” que es va fer en els anteriors períodes vacances. Ha reconegut que “no aprenem” i que “no cal intentar salvar la Setmana Santa”.

Per a l’exdirectiu de Sistemes de Salut la clau de la fi de la pandèmia està als països orientals. Assegura que “el confinament sever és el més recomanable ara” per ser una mesura “més severa però més curta”. En la seua opinió, el primer confinament “va funcionar” i li “estranya” que no s’aplicara un nou al novembre.

Finalment, Bengoa ha recordat que Espanya és avui dia el país europeu “més lliure” i “amb menys restriccions” del continent. A més, no és optimista amb l’evolució del coronavirus. Assenyala que a l’estiu encara no hi haurà immunitat de ramat i “continuarà havent-hi molt virus”. No obstant això, sí que considera que baixarà la mortalitat.