La boya de Valencia ha registrado la ola más alta del Mediterráneo occidental aunque una cercana a los 10 metros podría llegar próximamente

El temporal marítim “més intens” dels últims 30 anys, així és com han definit la borrasca Gloria des de l’Autoritat Portuària de València. El Mediterrani està vivint un dels episodis més violents de la seua història amb ones que han aconseguit els 8,44 metres d’altura en la boia de València, la més alta des que hi ha registres superant-se els 8,15 metres aconseguits en 2003 en la localitat de Mahón (Menorca).

A més, això no és tot i és que des de Ports de l’Estat han assegurat que la xifra podria créixer i s’espera que una ona pròxima als 10 metres assote la província de València. El port de Gandia, tancat des d’ahir igual que el de València, és el lloc en el que una ona gegant de 9,5 metres d’altura podria registrar un nou rècord històric.

ImagenAixò ha estat acompanyat d’un ascens del nivell del mar i és que este dilluns el mareógrafo de Gandia registrava una pujada de 80 centímetres, tal com va informar el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Esta pujada es produeix a causa d’una maror ciclònica, és a dir, un fenomen en el qual les fortes ratxes de vent espenten la superfície marina cap amunt elevant l’aigua a nivells que queden per damunt del normal.

Com a conseqüència d’això, els passejos marítims han sigut engolits pel mar destrossant el mobiliari urbà i arrasant amb els locals situats en primera línia de platja. Algunes d’aquestes imatges s’han pogut veure a la platja de la Malva-rosa de València o en l’Arenal de Xàbia, entre molts altres.

Un home observa les ones trencar en el port de Dénia després del pas de la borrasca Gloria. Foto: JUAN CARLOS CÁRDENAS/EFE

A més, les instal·lacions portuàries han sigut unes altres de les grans perjudicades per l’onatge i la borrasca. Mentres a Sagunt han caigut diversos trams del pantalà i s’han trencat diverses estachas (cables de subjecció), a València s’han alçat sostres d’algunes de les naus quedant el seu interior a la intempèrie i produint-se fallades elèctriques.

Des de l’Autoritat Portuària de València han anunciat que les seues tres terminals reobriran avui a partir de les 14 hores i s’espera que el dimecres reprenguen el seu horari habitual.