OLA DE FRÍO | Los 15 municipios valencianos más fríos de esta madrugada
El observatorio de Vilafranca del Cid con 50 centímetros de nieve. / Ignasi Llopis (

La Comunitat Valenciana ha viscut una de les nits més gèlides de la seua història a causa de l’onada de fred que ha deixat la borrasca Filomena. La majoria de localitats han arribat a temperatures amb valors negatius, fins i tot localitats marítimes com Xàbia han vist descendir els seus termòmetres per davall dels zero graus.

Des de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) han anunciat que ha sigut la matinada més freda dels últims 15 anys. Aemet ha assenyalat que des del 29 de gener de 2006 no s’havia baixat dels -15º en l’autonomia. No obstant això, aquesta nit s’ha aconseguit aquesta temperatura marcant nou rècord.

La localitat d’Ademús ha sigut la més castigada pel fred arribant als -15,5 graus. També destaca el cas de la ciutat de València, on l’observatori ha marcat 0,8° durant la matinada. Aquesta és la temperatura més baixa registrada des del 12 de febrer de 2012 quan es va arribar als 0°. A més, el descens dels mercuris s’ha pogut apreciar en gelades febles dins del parc de Vivers.

No obstant això, des d’Aemet asseguren que el fred més intens ha tingut lloc en les zones d’altiplà i fons de valls que romanen coberts per la neu. És el cas de Vilafranca del Cid amb 46 cm de grossària de la capa de neu.

LA MATINADA DEL DIMECRES SEGUIRÀ EN ALERTA

Cara a la mitjanit dehui, tornarà de nou l’alerta per temperatures mínimes. A les 24:00 hores s’activarà el nivell de risc groc a l’interior de València. En la zona nord on se situen localitats com Requena o Utiel s’espera arribar a -6°; a l’interior sud (Xàtiva o Ontinyent) les mínimes es desplomaran als -4°. A més, la sensació tèrmica serà de -7º a l’interior i de -1º a València.

Dita alerta romandrà activa tota la matinada fins a les 09.00 hores del dimecres. A partir de llavors s’iniciarà un ascens de les temperatures, sobretot de les nocturnes. No obstant això, les gelades continuaran de forma generalitzada en encara que no amb la intensitat dels primers dies de la setmana.

ELS 15 MUNICIPIS MÉS FREDS D’AQUESTA MATINADA

 1. Ademús: -15.5
 2. Utiel: -11.5
 3. Vilafranca: -10.0
 4. Fredes: -5.8
 5. Castellfort: -5.1
 6. Xelva: -4.5
 7. Zarra: -4.5
 8. Morella: -4.5
 9. Fontanars dels Alforins: -3.1
 10. Xàtiva: -2.4
 11. Aeroport de València: -1.8
 12. Ontinyent: -1.5
 13. Alcoi: -1.4
 14. El Pinós: -1.3
 15. Xàbia: -0.8