Ya hay fecha para eliminar la mascarilla obligatoria en la calle
Personas con mascarillas en Valencia./EFE

La Comunitat Valenciana segueix amb la incidència acumulada més baixa d’Espanya. Avui dia són 32,9 casos per cada 100.000 habitants enfront de la mitjana nacional de 173,8 casos. A nivell més local, la ciutat València compta amb una xifra una mica major però també per davall de la mitjana amb una IA de 41,61 i 333 positius de coronavirus confirmats en els últims 14 dies.

Hui el Ajuntament de València ha presentat els últims resultats de l’anàlisi de les aigües residuals. Aquest estudi ha permès durant la pandèmia conèixer quins són els barris amb major incidència del virus.

“Fa ara un any comencem en aquesta ciutat una anàlisi pionera al costat de l’empresa Global OmniumValència es convertia en la primera ciutat a fer un rastreig de l’evolució del coronavirus a través de les aigües residuals“, ha recordat la regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía.

Tal com ha destacat, els moments i les dades són ara ben diferents a aquell 12 de maig de 2020, quan s’iniciava la fase de desescalada. “Ara ens trobem en una situació bona comparativament, encara que és cert que mentre hi haja contagis no es pot dir que siga una situació bona. Però és important destacar que aquest primer any coincideix amb el registre dels valors més baixos des de fa 9 mesos“.

Segons les dades, València es troba en un nivell similar a l’existent a mitjan juliol de 2020. Per això, Valía ha declarat que “es consolideu plenament el descens”. A més, la regidora ha explicat que es tracta de “un punt d’inflexió”.

ELS 8 BARRIS AMB MÉS CORONAVIRUS

En aquesta última setmana del mes de maig s’ha observat un descens encara major de presència de COVID en aigües residuals. Els nivells són molt baixos, comparativament amb els mesos anteriors. A més, en les últimes tres mostres (dies 3, 6 i 11 de maig) s’ha vist un descens encara més significatiu.

Quant a les dades setmanals en si, hi ha huit zones de València que presenten major índex. No obstant això, Valía ha reconegut que les xifres “no són alarmants”. Aquestes són Campanar, Ciutat Vella i l’Eixample. I lleugerament per damunt de la mitjana se situen Tres Forques, Olivereta, Poblats Maritims, Arrancapins i Malilla.

EL CEP BRITÀNIC ÉS LA PREDOMINANT

Valía ha anunciat que s’introduiran alguns canvis en la manera de realitzar l’anàlisi de l’aigua. L’objectiu és reorientar l’estudi per a continuar comptant amb informació tenint en compte que el context és diferent.

Es continuaran oferint les dades per a màxima transparència amb la ciutadania i es continuarà informant. No obstant això, ara s’espaiarà una mica més la presa de mostres. Fins ara s’arreplegaven mostres dues i tres vegades per setmana, i a partir d’ara es prendrà una mostra setmanal.

“Més que la incidència, el que ens preocupa en els últims mesos és la prevalença de determinat cep o una altra. Ara mateix, la que més es troba és el cep britànic i no tenim constància que estiga la resta”, ha explicat. Amb l’estudi s’afinarà més en l’analítica per a determinar quin és el cep predominant a València.