El Ajuntament de València ha començat aquesta setmana les obres de canalització d’aigües residuals a l’entorn de la Llotja. L’objectiu era tallar el carrer María Cristina al trànsit, no obstant això, una troballa imprevista ha obligat a paralitzar l’actuació.

Va ser durant la jornada del dimarts quan els operaris de l’obra van començar a alçar el paviment. En retirar el sòl, van eixir a la llum les vies de l’antic tramvia que travessava el centre de València i restes de calçades antigues.

Encara que el paviment històric està sent analitzat per a la seua catalogació, de moment ja s’ha anunciat que porta dos segles a la ciutat. Aquest data de finals del segle XVIII i començaments del segle XIX.

Paviment històric del segle XVIII i XIX oposat al carrer María Cristina. / Javier Serer

Les troballes arqueològiques ja estan demorant la realització de les obres impulsades des del Cicle Integral de l’Aigua. Es tracta del pas previ a la reforma de l’entorn de la Llotja i del Mercat Central que durarà un any. No obstant això, ara s’està estudiant què fer amb les restes històriques ja que podrien desmuntar-se o per contra deixar-se en el seu lloc. Per això, es preveu que les actuacions no es reprenguen fins a finals de setmana.

Des de l’Ajuntament de València ja han comunicat que s’espera finalitzar amb les obres a la fi de mes o primers de maig. A més, en aquest període podria arrancar paral·lelament les obres de reurbanització de Ciutat de Bruixes.