La Llotja de la Seda ha rebut un total de 370.593 visites en el que portem de 2017, el monument històric més visitat de València i un dels més visitats d’Espanya. En 2016 va rebre un total de 503.274 visitants a final d’any i la mitjana a l’estiu és d’uns 1.500 visitants per dia. Tots els mesos de 2017, excepte març, superen les dades de visites de 2016. A dia d’avui, la Llotja ha rebut aquest any un 10% més de visites que en el 2016. Així el període de gener-agost de l’any 2016 el monument va rebre 336.146, i aquest any la xifra escala fins als 370.593 visitants en aquest mateix període.

Les previsions situen a la Llotja per sobre de les 550.000 visites per a finals d’aquest any. Des de la setmana passada la Llotja ha recuperat el servei de vigilància. La Llotja de València és un dels edificis emblemàtics de l’arquitectura civil gòtica. Es va començar a construir en 1483 segons el projecte del mestre Pere Compte. El conjunt està format per tres cossos que, observats des de la plaça del Mercat, comprendrien primer el saló de contractació seguit de la torrassa central i, a la seva esquerra, el Consolat del Mar. El saló Columnario o Sala de Contractació es va iniciar en 1483 i consta d’una gran sala dividida en tres naus longitudinals per columnes helicoïdals.

L’edifici es va dissenyar com un temple al comerç i té un marcat caràcter simbòlic, en el qual s’ha volgut veure la representació del paradís en el qual les columnes seria els arbres i les cúpules representarien la cúpula celeste. El municipi va instal·lar aquí la “taula de canvis”per realitzar les operacions bancàries del moment. La torre central consta de planta baixa i dos pisos alts, que en origen es dedicaven a presó dels mercaders declarats en fallida.

El Consolat del Mar, construït l’any 1498 sota la direcció de Pere Compte qui va morir sense veure-ho conclòs. Situat en la part alta de la façana recayente a la plaça del Mercat la galeria correguda d’arcs, quaranta medallons representant el bust d’emperadors romans, personatges il·lustres, tot això d’època renaixentista. Diversos mestres van continuar les obres després de la seva mort, finalitzant-les en 1548. És de destacar en la part alta de la façana recayente a la plaça del Mercat la galeria correguda d’arcs i els quaranta medallons representant el bust d’emperadors romans i personatges il·lustres, tot això d’època renaixentista. Per observar millor aquests detalls situï’s en la vorera de davant, al costat de l’església dels Santos Juanes, on disposarà d’una millor perspectiva del conjunt.