Sorolla

L’obra de Joaquín Sorolla Trista Herència! ha tornat este matí a València, als fons artístics de la col·lecció de la Fundació Bancaixa, després de la seua exhibició durant enguany a Londres i Dublín, on ha sigut contemplada per 218.142 persones.

L’obra es va traslladar el mes de febrer passat a la seu de la National Gallery de Londres per a formar part de l’exposició Sorolla: Spanish Màster of Light, la primera exposició britànica de l’impressionista espanyol en més d’un segle. La peça Trista Herència!, que Sorolla va pintar en 1899 a la platja de la Malva-rosa, va ser l’única obra que va viatjar des de la ciutat de València a aquesta exposició, per la qual han passat 170.000 persones de març a juliol.

L’exposició va itinerar a l’agost a la seu de la National Gallery a Dublín. La mostra, que ha estat oberta al públic fins al passat 3 de novembre, ha permès donar a conèixer per primera vegada a Irlanda l’obra de l’artista valencià, aconseguint els 48.142 visitants.

Rafael Alcón, president de Fundació Bancaixa, ha destacat l’oportunitat de “donar a conèixer l’obra de Joaquín Sorolla més enllà de la nostra ciutat i el nostre país, i fer-lo, a més, amb una obra tan rellevant en la producció de l’artista valencià. L’objectiu del nostre patrimoni artístic és precisament promoure i divulgar la cultura i l’art i, per això, és una satisfacció poder establir sinergies amb institucions de tant prestigi com la National Gallery i sumar en favor de la cultura, permetent que es conega i es valore l’obra de Sorolla a Londres i Dublín’’.

Pintada per Sorolla a la platja de la Malva-rosa fa 120 anys, en 1899, la peça va romandre a l’Església de l’Ascensió de la Cinquena Avinguda de Nova York durant més de cinquanta anys fins que va ser adquirida per Fundació Bancaixa en 1981, recuperant-la així per al patrimoni cultural valencià.