Mercadona, companyia de supermercats físics i de venda online, elimina hui de forma definitiva de totes les seues botigues les bosses de plàstic d’un sol ús. Les més de 1.600 botigues de la cadena ja només oferiran als clients tres tipus de bosses: les de paper, les de ràfia i les bosses amb un 50-70% de plàstic reciclat procedent de l’embalatge recuperat a les seues botigues.

Aquesta última alternativa és el fruit del compromís conjunt de clients, empleats i proveïdors, i de la seua implicació en l’aprofitament dels recursos, la reducció, la reutilització i el reciclatge per a allargar la vida dels materials i evitar que acaben en l’abocador. Per a la seua fabricació la companyia, aplicant els principis de l’Economia Circular, reaprovecha anualment més de 3.000 tones de plàstic procedent dels embalatges recuperats a les seues botigues, que després envia als seus blocs logístics per logística inversa i des d’allí al gestor autoritzat Saica, que el converteix en granza, perquè el fabricant Plasbelle done una segona vida en forma de bosses per a transportar la compra.

Amb aquesta mesura, que es va iniciar en 2018 en 66 botigues i s’ha anat implantant a la resta de la cadena de manera progressiva, “El Cap” -com la companyia denomina internament als seus clients- que haja oblidat la seua bossa a casa ja pot triar entre la tradicional cistella de ràfia de 50 cèntims, una bossa de paper a 10 cèntims, i una bossa amb un contingut de plàstic reciclat entre el 50% i el 70%, també a 10 cèntims.Totes aquestes opcions són reutilitzables i reciclables.

A més, la companyia instal·larà progressivament en totes les seues botigues un nou moble per a les bosses de plàstic que utilitzen els “caps” en les seccions de frescos, dotat d’un nou sistema dispensador que redueix el balafiament d’aquestes. El mecanisme de reposició és més fàcil i intuïtiu que l’anterior, facilitant aquesta tasca al treballador de la secció. Així mateix, està previst que aquestes bosses siguen substituïdes per altres de material compostable abans de 2021. Mentrestant, amb el compromís de reduir el consum de plàstic, s’ha suprimit la zona de precorte per a disminuir la quantitat de plàstic que quedava en el suport, i que era rebutjada.

Totes aquestes iniciatives reforcen el compromís de Mercadona amb el desenvolupament d’una activitat sostenible. Una aposta que li va portar en 2011 a ser la primera empresa del seu sector a introduir iniciatives per a reduir la utilització de les bosses de plàstics d’un sol ús,i un any abans, en 2010, a convertir-se en pionera en el reciclatge de plàstic amb projectes com l’abordat conjuntament amb el proveïdor totalerSPBerner per a incorporar una nova línia de parament (poals, llibrells, pals de granera i pals de fregar), fabricada amb el plàstic recuperat dels hivernacles.

Valencia celebra el 18 de abril el Día Internacional de los Monumentos