El 1 de juny és una data important a assenyalar en els nostres calendaris. Serà llavors quan canviarà la factura de la llum a Espanya. A partir de llavors el rellotge es convertirà en el millor aliat per a tot aquell que desitge rascar uns euros en el rebut. La realitat és que des d’aqueixa data es pagarà més per l’energia consumida i menys per la potència contractada.

Per aquest motiu, la clau per a estalviar serà controlar quan usem l’electricitat en comptes de quant. En aquest sentit, el preu serà més car entre les 10.00 i les 14.00 hores i les 18.00 i 22.00. Així ho arreplega Europa Press, qui assenyala que el cost mitjà se situarà entre les 08.00 i les 10.00 hores; les 14.00 i 18.00 hores; i entre les 22.00 i 00.00 hores.

Mentrestant, la tarifa més barata situarà entre mitjanit i les huit del matí. A més, aquesta s’aplicarà també durant tot el cap de setmana i dies festius. D’aquesta forma, si es pot planxar o posar la llavadora un dissabte o diumenge estarem estalviant.

Amb aquest nou model es preveu que s’òbriga la porta a l’abaratiment en el rebut de la llum. Això sí, a través de comportaments eficients en el consum. D’aquesta forma, es traslladarà els consums d’electricitat des de les hores de màxima demanda elèctrica a les de menor ús. Al mateix temps, es reduirà la necessitat de dur a terme noves inversions en xarxes, segons declaracions de Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) recollides per l’agència.

La nova factura de la llum permetrà incorporar dos tipus de potència

Juntament amb els nous sis trams, la nova factura de la llum adquirirà una novetat més: incorporar dos tipus de potència. Ja no serà una només, com hi havia fins ara. D’una banda, hi haurà una més barata, entre les 00.00 i les 08.00 hores. D’altra banda, existirà una altra més moderada en la resta del dia. D’aquesta forma, es perseguirà que els ciutadans facen un ús més intensiu de la llum més enllà dels horaris habituals.

Mentre la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) assenyala que la nova factura elèctrica abaratirà com a mínim entorn d’un 3,4% el rebut dels 19 milions de consumidors domèstics acollits a la tarifa regulada (PVPC) sense discriminació horària. Diverses associacions, com la FER, assenyalen que serà un nou mal de cap per a l’activitat d’empreses.