Desvelan cómo ha sido el primer caso de reinfección en España: mayor gravedad y contagio al entorno
Coronavirus, médico SALUD COLOURBOX

L’evolució i la mutació dels virus no és cap novetat. El coronavirus continua canviant per tot el món amb ceps que estan demostrant ser més contagioses que l’origina. L’última a detectar-se ha sigut el cep brasiler.

Encara que encara hi ha molt de desconeixement sobre aquest nou cep ja hi ha alguns estudis preliminars sobre ella. Aquests assenyalen que podria es més contagiosa; més virulenta; i immune als anticossos, és a dir, que tindria capacitat per a contagiar a persones que ja havien contret el coronavirus i havien desenvolupat les seues pròpies defenses.

A més, un tema que també preocupa sobre el cep brasiler és l’efectivitat de la vacuna. De moment no s’ha pogut demostrar que les actuals vacunes contra el coronavirus siguen eficaços davant la nova variant.

Els laboratoris farmacèutics continuen realitzant proves per a esclarir la qüestió. En el cas de Pfizer ja han avançat que la vacuna serviria encara que perdent certa efectivitat. Tanmateix, això no significa que deixe al subjecte totalment exposat davant el coronavirus.

EL QUE SE SAP DEL CEP BRASILER 

La nova variant del coronavirus denominada com “P1” es va detectar en l’Amazonía brasilera, concretament a la ciutat de Rageu-vos. Segons han indicat els experts, aquest cep presenta alteracions genètiques similars a la britànica i sud-africana encara que existeixen diferències.

El cep brasiler compta amb una mutació en la proteïna Spike. Aquesta proteïna és la responsable que el virus es transmeta més i per tant augmente la possibilitat de contagis.

CADUCITAT DELS ANTICOSSOS

A diferència dels altres ceps, la brasilera podria donar per caducats els anticossos. De fet, això és el que li va succeir a una jove de 29 anys infectada amb aquesta última variant. La xica s’havia sotmès fins i tot test d’antígens abans d’acudir a una festa i s’havia demostrat que tenia anticossos a pesar que ja havien transcorregut nou mesos des de la seua infecció.

No obstant això, pocs dies després va començar a desenvolupar símptomes compatibles amb el coronavirus i és que en la festa havia estat un infectat. La jove va repetir la simptomatologia del seu primer contagi (tos, dècimes i dolor muscular) però amb afegits: diarrea, mal de cap i pèrdua del gust i l’olfacte.

D’entrada, el seu cas va posar en dubte la duració dels anticossos que actualment es creu que podrien durar fins a sis mesos. No obstant això, en haver-se sotmès a la prova abans de tornar a contraure la malaltia, s’ha demostrat que la jove tenia defenses per a fer front a la COVID-19. Per això, avui dia s’està tractant de demostrar si els anticossos són efectius per a lluitar contra el nou cep brasiler.