ninots
Foto: Armando Romero / JCF

El Centre Cultural del Carmen s’ha omplit d’ambient faller. Tot l’univers de José Luis Ceballos i Francisco Sanabria s’ha desplaçat fins a aquesta ubicació a través de ‘El Somriure dels Falles’. Una exposició que repassa la trajectòria dels artistes Ceballos i Sanabria per mitjà de prop de 200 ninots, cartells i gegants.

’El Somriure dels Falles’ és una oportunitat única per a viure les Falles aquestes pasqües. Una exposició que et presenta en exclusiva esbossos o retrats dels personatges de la falla de 2020. Any en què no es va poder mostrar. Al que acompanyarà un conjunt que pertany a la Falla Municipal Infantil 2020-2021 ‘Saps qui Soc?’ i ‘També!’.

Així, el comissari de la mostra ha incidit en què “no es tracta d’una exposició del ninot. No és una exposició fallera, sinó una antològica dels artistes Ceballos i Sanabria. Ací es pot veure la seua trajectòria de quasi 20 anys, en la qual apreciar una evolució des dels seus començaments fins a l’actualitat”. Segons Néstor Morente “en l’exposició s’exhibeix tot tipus de material faller com el que és: obres d’art; dignificant a un sector que produeix l’obra d’una festa declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.

Per part seua, els artistes han explicat que “en la mostra hem volgut donar-li molta importància al procés creatiu. Al mateix temps, retrobar-nos amb projectes anteriors que hem realitzat per a les Falles i intercalar-los amb obra personal que també realitzem en el nostre taller”.

Falla Municipal 2021

Sobre la Falla Municipal Infantil han assenyalat que “el que hem tractat de mostrar en el CCCC és una instal·lació amb algunes de les figures i volums que han format part d’aqueix joc del ‘qui és qui’ que va ocupar la plaça de l’Ajuntament, amb personatges de la nostra història antiga i recent valenciana”.

Ceballos i Sanabria han aconseguit guanyar onze vegades el concurs de la falla municipal infantil. Un fet històric que, ara, complementen amb el fet de ser els primers dedicats a l’art infantil que aconsegueixen que la seua obra entre en aquest museu valencià.

En definitiva, una infinitat de possibilitats per al sector faller, posant en valor el seu treball.