Falla Infantil Plaza de la Reina 2019 plantada por Ceballos y Sanabria

Els artistes Ceballos i Sanabria seran els encarregats de plantar la falla municipal infantil de 2020, amb el seu projecte ‘Saps qui sóc?’

Ceballos i Sanabria conformen un equip artístic pluridisciplinari, que centra la seva creació artística en el món de les falles infantils, la il·lustració, l’escultura i la conservació i restauració de béns del patrimoni cultural.José Luis Ceballos García (València, 1978) és llicenciat en Belles arts i té un màster especialista professional en Conservació i Restauració de Béns Culturals, en sengles casos per la UPV; Francisco Sanabria Casado (València, 1979) és llicenciat en Història de l’Art per la UV i en Belles arts per la UPV i va cursar el mateix màster que Ceballos.

En 2014 van ser finalistes als I Premis “Talent Jove de la Comunitat Valenciana’, en la modalitat de cultura, atorgats pel diari Levante-EMV.

La de 2020 serà la seua desena falla municipal infantil, després d’haver plantat ininterrompudament a la Plaça de l’Ajuntament des de 2008 fins a 2016.

El jurat que ha triat els artistes ha estat integrat per cinc persones proposades per diverses entitats falleres i del món de les arts: José Luis Moreno Maicas, a petició del Gremi d’Artistes Fallers de València; Noelia Ampar Ynat i López, en representació de la Federació de Falles amb Especial Enginy i Gracia; Ada Díez, triada per a formar part d’aquest comitè per part de l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV); Patricia Guillén, a petició de la Federació de Falles de Primera A, i Josep Arbiol, a proposta de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE).

Ceballos i Sanabria junt al Jurat i Pere Fuset

La falla de Ceballos i Sanabria ha estat triada entre els cinc projectes que han optat a plantar en la Plaça de l’Ajuntament de València. A més, l’elecció s’ha efectuat a partir d’unes bases consensuades amb el Gremi d’Artistes Fallers, que inclouen les reivindicacions històriques del col·lectiu d’artistes, com per exemple l’eliminació de l’obligatorietat de l’esbós i la possibilitat que els artistes presentaran els seus projectes cara a cara davant el jurat.

El procés, que s’ha avançat en el calendari en resposta a les peticions dels artistes, contempla un pressupost de 28.500 € per a aquesta falla i estableix l’aposta pels materials sostenibles i la singularitat i la sàtira entre els criteris valorables pels jurats.

La suma d’innovació i tradició ha estat una de les característiques més valorades pel comitè seleccionador, segons  ha explicat Patricia Guillén, qui també ha destacat que “tots els presentats eren grans projectes, motiu pel qual la decisió no ha estat gens senzilla”. Ada Díez ha afirmat que “és imprescindible que es tracte la perspectiva de gènere i que la visibilitat de les dones siga palesa i la falla triada treballa aquesta temàtica i pot ajudar al fet que molts joves i persones adultes coneguen molt més del que se’ns ha mostrat fins ara”, mentre que Noelia Ynat ha posat en valor que “la falla ofereix la possibilitat d’aprendre a majors i xiquets i xiquetes”.

Ara els artistes tindran temps per a elaborar un esbós del projecte definitiu, que serà presentat en les pròximes setmanes juntament amb el de la falla gran.