A partir del pròxim diumenge, quasi set milions de xiquets i xiquetes podran eixir al carrer de manera controlada i restringida. Així ho anunciava Pedro Sánchez dissabte passat en roda de premsa. No obstant això, no es va saber molt més d’aquesta mesura fins ahir, quan el ministre de Consum, Alberto Garzón, anunciava en Al Rojo Vivo que els més xicotets podran eixir acompanyats d’un adult.

Poc després, María Jesús Montero, portaveu del Govern, va afegir que podrien eixir “per a anar a supermercats, a la farmàcia o a entitats bancàries”. No obstant això, aquest tipus d’activitats ja estaven permeses per als xiquets i xiquetes en el decret anterior. Per això, Montero afegia que a partir del diumenge aqueixes eixides es podran fer “en un temps que no està taxat”.

Les crítiques no van tardar a arribar per part de partits polítics i institucions. Fins i tot dins d’un dels partits del Govern de coalició, Unides Podemos. Per això, ahir a la nit l’Executiu rectificava per a canviar la decisió que havia anunciat eixe mateix dia. La nova mesura sí que inclou passejos curts per als menors, no sols anar a comprar o anar al banc. Però, com, quan i a partir de quina edat podran eixir els i les menors al carrer?

Fins els 14 anys

Actualment, són més de 6,8 milions de menors de 14 anys els que podran eixir acompanyats d’un adult al carrer. Montero ha assegurat que “la probabilitat que estiguen contagiats o transmeten el virus és molt baixa”, perquè la majoria ha romàs a casa durant el confinament. En la Comunitat Valenciana, són quasi 740.000 menors de 14 anys els que podran eixir al carrer.

No obstant això, el decret no contempla a les persones d’entre 14 i 18 anys. Segons la portaveu del Govern, no se’ls aplica perquè “ja podien desenvolupar aquestes activitats abans”. A més, ha afegit: “Un xiquet de 4 anys no pot eixir només al carrer, però un de 15, 16 o 17 anys ja ix habitualment a comprar”.

Sense jugar

Durant aquesta setmana el Govern ha especificat que els menors no podran jugar al carrer ni estar amb altres xiquets. És més, els parcs continuaran tancats a partir del diumenge. Quant a l’ús de patinets o bicicletes, encara no se sap si es podran utilitzar.

No obstant això, la portaveu Montero ha dit que “tot aquell instrument que puga fer perdre el control sobre la mobilitat del menor ha de ser molt restringit”. És a dir, que en principi no estaria aconsellat o permés.

Temps establert

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha declarat que “fer passejos és fer passejos”. No obstant això, encara no han anunciat el temps dels mateixos o si serà limitat. No tindran topall les eixides per a comprar o anar al banc. Tampoc s’ha fet pública la distància del recorregut.

Des de Sanitat han dit que en els pròxims dies s’establirà una guia amb totes les pautes especificades. De moment se sap que podran fer passejos els menors de fins a 14 anys i sempre acompanyats d’un adult.