Los museos más grandes del mundo abren sus puertas para visitas virtuales
Museo del Louvre en París. / FOTO: Oscar Helgstrand

Molts museus i exposicions del món han tancat les seues portes per la crisi del coronavirus. Però això no ha impedit que els amants de l’art puguen continuar gaudint d’algunes relíquies com Les Meninas de Velázquez o La Gioconda de Da Vinci. Això sí, des de les seues cases, ja que són molts els museus que han organitzat visites guiades online per a fer front a la quarentena.

A Espanya, els museus més importants de la capital ja disposen d’un tour online per les seues instal·lacions. El Museu del Prado o el Reina Sofía han sigut alguns dels quals ofereixen aquest servei de forma gratuïta.

La web del Reina Sofía disposa d’un mapa interactiu, documentals sobre el Guernica de Picasso, microsites per a les exposicions destacades del centre o entrevistes amb alguns artistes.

Per la seua part, el Prado ha incrementat el temps dels seus ja habituals directes d’Instagram. Abans duraven sobre deu minuts, i ara han passat a una hora. A més, en el seu canal de YouTube es poden veure comentaris d’algunes obres. I no solament això, sinó que el seu arxiu es troba online amb més de 13.000 registres.

Els museus internacionals a casa

Però els museus espanyols no han sigut els únics a tindre aquesta iniciativa. Ara ja es poden visitar de manera gratuïta algunes exposicions de fama mundial en els museus més importants del món.

Una de las salas del Museo Metropolitano de Arte de Nueva York.
El Museu Metropolità d’Art de Nova York, més conegut com MET, ha iniciat la seua guia online a través del projecte The Met 360º. En el seu web, el museu novaiorquès ofereix mostres virtuals en 360 graus. A més, és possible fer zoom en algunes de les seues obres més famoses.
Vista exterior noctura del Louvre de París.

Un dels elements més destacats de l’art parisenc és, sens dubte, el Louvre. També aquest museu s’ha unit a les visites virtuals, en concret de tres exhibicions. Ara ja es poden visitar des de casa les antiguitats egípcies, les restes del fossat del Louvre i la Galeria d’Apollon. Aquesta ha sigut restaurada recentment, ja que va patir un incendi en 1661.

Hall del British Museum de Londres.

Com era d’esperar, el British Museum no podia faltar en aquest tipus de projectes. A més d’oferir informació de les diferents galeries en el seu web, el Museu Britànic de Londres disposa d’un recorregut online a través de Google Street View, com si d’un carrer es tractara.

Uno de los pasillos de la Galería Uffizi, en Florencia.

El bressol del Renaixement tampoc es podia quedar arrere en aquesta iniciativa. La Galeria Uffizi de Florència disposa de la secció HyperVisions, en la qual es pot gaudir d’algunes mostres, les seues descripcions o imatges de les obres en alta definició.