Alcalde s’escriu en femení a València. I és que 27 dels 40 anys d’ajuntaments democràtics una dona ha ocupat el càrrec.

La primera alcaldessa de la història de la ciutat va ser Clementina Ródenas. La socialista va assumir la vara de comandament l’any 1988.

Quatre anys després, i malgrat haver encapçalat la llista més votada, Ródenas va perdre l’alcaldia després d’un pacte entre el Partit Popular i l’extinta Unió Valenciana. Rita Barberá es va convertir en alcaldessa, un càrrec que va conservar fins a 2015.

Paradoxalment, la de Barberá també va ser la llista més votada fa quatre anys, encara que un altre pacte, aquesta vegada d’esquerres, no li va permetre mantindre’s en el poder.

Aquesta nit tres dones aspiren al fet que la paraula alcalde torne a ser femenina a la ciutat: la socialista Sandra Gómez, la popular María José Catalá i María Oliver de Unides Podem.

Segons les enquestes, serien sol Gómez i Catalá les que tindrien opcions a succeir a Ródenas i Barberá.

María José Catalá va reivindicar el llegat de Rita davant els mitjans després de confirmar-se la seua candidatura a l’alcaldia i va titllar de responsabilitat continuar amb l’herència de la exalcaldesa.

Sandra Gómez era una xiqueta de sis anys quan Clementina va perdre l’alcaldia. 28 anys després aspira a recuperar el govern per als socialistes i ser la tercera alcaldessa de la història.

Aquesta nit sabrem si València té alcaldessa.