Els monstres valencians ressusciten per Halloween

Personatges com l'home del sac o el drac del Patriarca protagonitzen la campanya 'Espanta la por!' per a valencianizar la festa americana.

Halloween

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha presentat davant els mitjans de comunicació i a la Biblioteca d’Etnologia, la campanya “Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians”. Este és el tercer any que s’organitza esta campanya, que ofereix una programació repleta d’activitats dirigides al públic adult i infantil, amb l’objectiu principal de reivindicar l’imaginari valencià de la por, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana.

Personatges com el Butoni, l’Home del sac, els bruixes, la Tarasca, els donyets o el Drac del Patriarca, seran els protagonistes d’aquesta campanya, que arribarà a més de 85 biblioteques o museus etnogràfics locals de la Comunitat Valenciana, des de Vilafranca fins a Santa Pola. Gràcies a “Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians”, l’imaginari valencià de la por pren el protagonisme per a valencianizar l’Halloween americà, que va arribar fa temps per a quedar-se.

Amigó ha destacat que “és una iniciativa fantàstica per a recuperar els nostres monstres per Tots els Sants i fer Halloween una mica més nostre”. Per part seua, el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, ha destacat que “Espanta la per! és marca del museu, perquè és un exemple de diàleg entre la tradició i la modernitat, que posa en valor les tradicions valencianes des d’una perspectiva moderna per als ciutadans del segle XXI”.

Presentació de la campanya ‘Espanta la por!’.

Empar Pons, directora de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, ha afirmat que “Halloween pot ser una bona oportunitat per a reivindicar la nostra por”. Pons ha volgut recordar que “la nit de Tots els Sants era una nit en la que els valencians s’ajuntaven per a comptar rondalles i històries de por”. La directora de la Biblioteca ha explicat que les tres potes del projecte són les activitats per a adults, les dirigides al públic infantil i les que es duran a terme fora de les instal·lacions del museu”.

Finalment, el cap de difusió cultural, didàctica i comunicació del Museu Velancià d’Etnologia, Francesc Cabañés, ha destacat que “l’objectiu és consolidar esta patrulla de monstres valencians i anar afegint cada any nous personatges”. Així, “es tracta que els xiquets reflexionen sobre la por i d’oferir als docents un rebost repositori per a construir els seus propis recursos educatius per a l’aula”. Cabañés ha anunciat la creació de la col·lecció “Espanta la por”, “que editarà un conte sobre un dels monstres cada any” i que s’estrena amb “Marta i la Tarasca”.