cambio
Dos menores construyen muñecos de nieve en el Arenal de Jávea.

El canvi climàtic és una realitat i cada vegada són més els experts que alcen la veu amb la finalitat de conscienciar a la població d’aquesta problemàtica mediambiental. Barcelona reuneix esta setmana a centenars de persones per a participar en el Fòrum Regional de la Unió pel Mediterrani on s’ha fet públic l’estudi de la xarxa Mediterranean Experts on Climate and Environmental Change alertant del canvi que experimentarà el Mediterrani i que afectarà 500 milions d’habitants.

Segons este estudi, el nivell del mar creixerà un metre d’ací a l’any 2100 i es preveu l’augment del mercuri prop de quatre graus encara que assenyalen que la xifra podria disminuir a un únic grau si hi ha una reducció de les emissions.

La manera en la que això afectaría a la població és la següent: la pujada del nivell del mar posaria en risc els mitjans de subsistència de prop de 37 milions de persones del nord d’Àfrica en perdre’s terreny agrícola mentres que l’aigua dolça podria disminuir un 15% posant en risc a 250 milions d’Orient Pròxim.

Esta situació d’inseguretat social es traslladaria a més a un augment de les migracions provocades per la falta d’aliments i aigua potable. A més, les malalties relacionades amb les qualitats de les aigües augmentaran de la mateixa manera que hi haurà una pèrdua d’espècies per la seua sobreexplotació.

Tampoc faltaran els fenòmens meteorològics extrems com les tempestes amb riscos d’inundacions que seran més fortes i persistents, les onades de calor més freqüents i les sequeres més pronunciades, entre altres.