Mata: “Rajoy no pot fer com ‘la vieja del visillo’ i esperar que se solucionen els seus problemes”

El portaveu del PSPV en Els Corts incidix que el problema territorial no pot circumscriure's només a Catalunya perquè el ‘problema valencià’ també provoca quotes de desigualtat.

Mata

“La constància del Govern valencià i especialment la del president Puig a l’hora de reivindicar la millora del finançament autonòmic ha fet que fins a en dies molt difícils per a Espanya el president del Govern ho reba en Moncloa” amb estes paraules el portaveu del PSPV-PSOE en Les Corts, Manolo Mata, ha posat en valor el treball del president de la Generalitat per a “posar de manifest a Madrid la urgència i la necessitat que tenim per a superar el problema d’infrafinanciación i infrainversiones”.

En referència a la reunió mantinguda en la passada jornada entre Mariano Rajoy i Ximo Puig, Mata ha apuntat que “en un dia tan complex” el president del Govern ha atès les reivindicacions valencianes prenent nota del decàleg presentat pel president i “sent conscient que abans que acabe 2017 ha d’haver-hi un nou model de finançament”.

Mata ha advertit al president del Govern que “és hora que deixe de posar-se de perfil i que es pose a treballar”. “Les bones paraules són un pas, però ara han de concretar-se i materialitzar-se”, ha insistit el dirigent del PSPV. “Rajoy no pot seguir fent com ‘la vieja del visillo’, ser un nero espectador de tot el que passa, però que espera al fet que siguen uns altres els que li solucionen els seus problemes”, ha reiterat.

El sindic socialista ha assenyalat a més que “la pilota està ara en la seua teulada i, per tant, li toca a ell fer el pas definitiu per a acabar amb aquesta injusta situació que està ofegant als valencians i valencianes”. De fet, Mata li ha recordat que l’obligació del Govern central era “haver modificat el sistema de finançament en 2014, tal com estableix la LOFCA, però tres anys després la seua inacció voluntària ens està portant a una situació insostenible”.

“Ha arribat l’hora que Rajoy faça un pas cap a davant; es comprometa a establir un model de finançament que ens iguale amb la resta d’espanyols i espanyoles; i assumisca des de ja la proposta presentada avui per Ximo Puig”, ha sentenciat.

“El problema territorial no se circumscriu a Catalunya”

Per tot açò, Mata ha incidit que “els socialistes seguirem reivindicant una millora del sistema de finançament que ens iguale amb la resta d’espanyols fins que efectivament Rajoy complisca amb la seua paraula” i ha reiterat que “hem de ser conscients que el problema territorial d’Espanya no se circumscriu només a Catalunya, ni a altres autonomies concretes, sinó que és un problema ampli, complex i amb nombroses variants que deuen atendre’s”.

“Pel seu lloc la situació de Catalunya és complexa, però també és un problema que existisquen autonomies com la valenciana en la qual existeixen grans quotes de desigualtat en àrees com la Sanitat, l’Educació o els Serveis Socials respecte a la qual gaudeixen la resta d’espanyols”, ha incidit el dirigent socialista per a qui “és incomprensible que a la Comunitat seguim marginats malgrat la magnífica gestió dels fons per part del Consell, el rigor en els comptes públics i la política d’austeritat que s’està desenvolupant per a complir amb els compromisos financers”.