Este es el motivo por el que Gobierno y Generalitat no coinciden en las cifras de nuevos contagios
Reparto de mascarillas protectoras en la Estación del Norte de València - EUROPA PRESS

L’ús de màscara a Espanya ja és obligatori per a eixir al carrer. Demà entrarà en vigor aquesta mesura que hui s’ha publicat en el BOE per a afrontar la crisi sanitària. L’objectiu és reduir la transmissió del coronavirus i garantir la seguretat dels ciutadans per a evitar rebrots del COVID-19.

Segons el Boletín Oficial del Estado, l’ús generalitzat de màscares està justificat per criteris sanitaris. Asseguren que la seua utilització permet bloquejar l’emissió de gotes infectades, una cosa determinant quan no es pot mantenir la distància de seguretat.

EN QUINS CASOS ÉS OBLIGATORI L’ÚS DE MÀSCARA?

El BOE estableix que s’ha de portar en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobe obert al públic. No obstant això, la seua obligatorietat no és per a tots els casos ja que s’ha establit com a ordre en aquells punts on no siga possible mantenir una distància de seguretat. Aquesta distància interpersonal ha de ser d’almenys dos metres.

A això se li suma la obligació de portar-la si es fa ús de transport públic. A més, en el cas de conduir és obligatori quan diverses persones comparteixen vehicle sense conviure en el mateix domicili.

DURANT QUANT TEMPS SERÀ OBLIGATORI?

L’ordre s’ha publicat hui pel que a partir del dijous 21 de maig entrarà en vigor. La seua duració s’estendrà durant la vigència de l’estat d’alarma i possibles pròrrogues.

QUI HA D’USAR LES MÀSCARES?

El Ministeri de Sanitat ha acordat l’ús obligatori de màscara en persones de sis anys d’ara en avant. Encara que els menors d’aqueixa edat no han de portar-la, el Govern recomana la seua utilització si són xiquets de tres a cinc anys.

Queden exemptes aquelles persones que presenten algun tipus de dificultat respiratòria que puga veure’s agreujada per la utilització de la màscara. Tampoc estan obligats a utilitzar-les aquells que per motius de salut o discapacitat ho tinguen contraindicat per un professional sanitari.

QUÈ PASSA SI S’ACUDEIX A la TERRASSA D’UNA CAFETERIA O RESTAURANT?

El BOE determina que el seu ús no serà exigible en el desenvolupament d’activitats que resulten incompatibles. En aquest cas es nomena espais en els quals tinguen lloc la ingesta de begudes o aliments. Encara que no s’esmenten les activitats esportives, aquestes podrien quedar exemptes si hi ha una argumentació constructiva per a això.

QUINA MÀSCARA HE DE PORTAR?

El Ministeri de Sanitat no obliga a l’ús d’un model de màscara concret. No obstant això, recomana que siguen higièniques i quirúrgiques. A més, Comerç ja va advertir del perill que té l’ús de les màscares FFP2 entre la població en general. Respecte a les viseres transparents, aquestes no servirien com a màscares ja que el BOE fa referència a aquelles que cobrisquen nas i boca.

QUÈ PASSA SI NO ES COMPLEIX AMB LA NORMATIVA?

La resolució no estableix cap règim sancionador si s’incompleix aquesta. No obstant això, en El Confidencial Digital citen fonts pròximes a Moncloa que parlen de multes de 600 a 30.000 euros. Pel que sembla, les autoritats podrien sancionar acollint-se a la denominada ‘Llei Mordassa’ de 2015, la reguladora de la Seguretat Ciutadana.