Marina Civera: “Cal protegir el nostre patrimoni”

Dia 10 d'octubre de 2018: una data que no oblidarà la Fallera Major de València 2019, de 24 anys d'edat i graduada en Odontologia.

70
Fallera Mayor 2019

Dia 10 d’octubre de 2018: una data que no oblidarà Marina Civera i Moreno, Fallera Major de València 2019. Eren aproximadament les set de la vesprada quan rebia l’esperada cridada des del Cap i Casal per a comunicar-li que ella era l’elegida. Un dia després, va ser proclamada oficialment. Aquesta jove, de 24 anys i que milita en la Falla de Sant Josep, ha estat, juntament amb la Fallera Major Infantil, Sara Larrazábal, en 7 Televalencia.

P. Marina, eres conscient que eres la protagonista de les Falles i un exemple per a moltes falleres?

R. Sí. I és una cosa de la qual em sent orgullosa. Sempre he intentat transmetre a les falleres de la meua comissió la passió que tenim la nostra generació per la festa, i ara puc i vull traslladar el mateix missatge a tota la ciutat.

P. És diferent viure aquests moments com a Fallera Major que com a membre de la Cort d’Honor Infantil, no?

R. Per descomptat. He notat molt la diferència. La magnitud dels actes és major, però la recompensa per la gent i llocs que coneixes és també major.

La Fallera Major de València 2019, Marina Civera, en el plató de 7 Televalencia, per al programa de Vive las Fiestas. Foto: Pablo Albariño

P. Com vols que et recorden després del teu regnat i com a màxima representant de les festes josefines?

R. Com una xica amable i que intenta ser bondadosa i propera amb els fallers i falleres, perquè així és com em considere jo en l’àmbit personal i en el meu dia a dia: una persona alegre i sociable. Sobretot, vull traslladar la passió per les falles a tothom i en tots els llocs en els quals estiga present com a Fallera Major. En definitiva, que vegen que hem aportat molt a la festa.

P. Què vol aportar la nova Fallera Major?

R. M’agradaria traslladar missatges positius, donar protagonisme a les dones potenciant la seua participació en la festa; al mateix temps m’agradaria traslladar la importància que tenen, no solament a Espanya, també a l’estranger. Vull que les nostres falles siguen internacionals. Vull que continuen creixent, perquè cal protegir el nostre patrimoni.

"M'agradaria traslladar missatges positius, 
donar protagonisme a les dones"

P. Què significa ser fallera per a tu i pertànyer a la Falla Barri de Sant Josep?

R. La meua falla és una família. És una família que es tria, com les amistats. A més, tinc la sort de pertànyer a una comissió en la qual podem gaudir totes les generacions juntes. Crec que això és l’essència i l’important d’una comissió: la màgia de relacionar-se amb persones més majors, joves i xiquets.

P. Des de quan eres fallera? La teua germana ja va ser fallera de la Cort d’Honor. Quins consells et dóna?

R. De tota la vida. La meua germana ha sigut el meu confident, el meu gran suport. Si no fora, per ella, crec que no estaria on estic. A més, per sort, tinc una família que és molt fallera i no té objecció d’acompanyar-me a tots els llocs i de vestir-me. També és partícip. Aquest sé que era el seu somni, alhora que el meu. La veritat…, que molt contenta que estiguen orgullosos de mi.

"La meua germana ha sigut el meu confident, el meu gran suport. 
   Si no fora, per ella, crec que no estaria on estic"

P. Eres una amant dels monuments clàssics. Què et sembla la Falla Municipal d’enguany?

R. És una falla que em representa molt. Té eixe estil clàssic que m’agrada, però també em considere una xica moderna, del segle XXI i a la qual li agraden les coses actuals i destrossadores. I la Falla Municipal mescla a la perfecció les dues coses. Sé que m’encantarà quan la veja.

Marina Civera abans de l’entrevista concedida a 7 Televalencia

P. Quina és la teua relació amb la Fallera Major Infantil, amb Sara?

R. La vaig conèixer en les proves. Però una vegada triades, hem connectat de seguida. És una xiqueta molt dolça, simpàtica i divertidíssima. Tenim moltes coses en comú i ja hem compartit alguns secrets i tinc ganes d’estar. Sara té eixa combinació perfecta: àngel i dimoni (en dir-ho somriu amb afecte).  És molt bona i sap molt bé el que vol i m’agrada eixa seguretat que té sent tan jove.

D’esquerra a dreta: la Fallera Major Infantil 2019, Sara Larrazábal, i Marina Civera, Fallera Major 2019 en 7 Televalencia. Fotografía: Pablo Albariño

P. Quina és la pregunta que t’agradaria que et feren i que no t’han fet encara?

Vaja… Ara com ara no m’han preguntat de quin color és l’espolí. Però esta no la contestaré.

P. L’elecció ha sigut difícil?

Ha sigut molt difícil. Jo estava entre molts colors, i quan vaig veure un dels meus favorits, vaig ser directa per ell.

Marina ho té claro

 • El seu color preferit: el negre
 • El seu cantant favorit: Sam Smith
 • La seua pel.lícula favorita: Shakespeare in love
 • Libre preferido: Intranerso de Carlos Miguel Cortés
 • El seu plat preferit: arrós al forn
 • Esport favorit¡: surf
 • Li agradaria viatjar a Estats Units
 • Es portaria a una deserta a la seua mare.