Agents de la Policia Nacional han assestat un dur colp a la màfia xinesa en la Comunitat Valenciana. La investigació s’ha desenvolupat en set fases en les quals s’han produït 81 detencions, s’han aprehès 22.463 plantes de marihuana, s’han desmantellat 19 naus industrials de producció i s’han intervingut 61.000 euros en efectiu.

L’organització desmantellada, composta per ciutadans d’origen xinès, es dedicava a la producció de marihuana mitjançant el lloguer de naus en polígons industrials -radicats principalment en la Comunitat Valenciana- i a la seua posterior exportació a països de l’O.E. A més, l’entramat operava en “cèl·lules” amb idèntic modus operandi i mateixa tècnica de seguretat.

La investigació va evidenciar que la marihuana era cultivada o adquirida a Espanya i exportada a altres països de la Unió Europea, principalment Regne Unit (Anglaterra i Escòcia) i Holanda. El mètode d’exportació es canalitzava a través de diverses empreses privades de paqueteria simulant ser enviaments d’altres productes, generalment roba.

En el marc de les perquisicions la Policia Nacional ha alliberat a 36 persones víctimes d’explotació laboral, a les quals els responsables de l’organització tenien treballant en condicions precàries, 24 hores al dia, tots els dies de la setmana. Així mateix, han sigut alliberades 13 dones que es trobaven en pisos sotmeses a explotació sexual.

La investigació es va iniciar al febrer del present any, si bé és extensió de perquisicions prèvies que ja havien evidenciat l’existència d’una organització criminal d’origen xinès dedicada, presumptament, a la producció i exportació de marihuana. Els agents van tenir coneixement de l’existència de nous grups, integrats en el si d’aquesta organització, conformats per ciutadans xinesos que centraven la seua activitat productiva de marihuana en naus llogades de diversos polígons industrials radicats, principalment, en la Comunitat Valenciana.