Pistoletazo de salida a la vacunación masiva en la Comunitat Valenciana
Centro de vacunación masiva de la Ciudad de las Artes y las Ciencias. / JAVIER SERER

El Ministeri de Sanitat no ha complit amb les previsions inicials de Janssen. L’organisme del Govern s’havia compromès a enviar aquest dijous un total de 28.000 dosi. No obstant això, la Comunitat Valenciana només disposarà de la meitat: 14.000.

Fuentes de la Conselleria de Sanitat han confirmat les xifres a Europa Press. La reducció de l’enviament afectarà el ritme de vacunació. La Generalitat comptava amb accelerar el procés en les pròximes jornades a l’ésser una bovina monodosis que immunitza en el primer i única burxada.

L’objectiu de Sanitat era dividir l’enviament entre 14 dies. Així, aquesta setmana anaven a administrar-se 14.000 sèrums de Janssen mentre que la primera setmana de maig es preveia inocular aquestes dosis a altres 14.000 persones. Ara no obstant això, el canvi en l’enviament del Ministeri provocarà que s’injecte la meitat del que es preveu. Per tant, la Comunitat no podrà duplicar el ritme d’immunització immediatament.

El cas de la regió valenciana no és l’únic. Segons apunta Europa Press, ha succeït el mateix en Murcia. Allí esperaven un enviament de 8.000 dosi que no arribarà ja que s’ha reduït a la meitat: 4.000.

MÉS VALENCIANS IMMUNITZATS QUE CONTAGIATS 

La quantitat de persones que han rebut la pauta òptima de vacunació contra la COVID-19 en la Comunitat Valenciana ja supera el total de persones que s’han contagiat des de l’inici de la pandèmia. En concret, un total de 394.281 ciutadans han completat el procés d’immunització mentre que 389.706 han contret el coronavirus des de l’inici de la pandèmia.

La Comunitat Valenciana disposa actualment de quatre vacunes: dos d’ARNm (Pfizer i Moderna); la vacuna de vectors Vaxzevria d’AstraZeneca; i la del laboratori Janssen (filial europea de Johnson & Johnson).

El total de dosis administrades ascendeix a 1.519.428. Considerant que l’Estratègia nacional de Vacunació exclou de moment a la població infantil i adolescent fins a 16 anys com a grup a vacunar, un 35,59% de la població a vacunar de la Comunitat Valenciana té ja posada almenys una dosi, que ofereix entorn d’un 70% de protecció. Un 9,24% té la protecció òptima.

El grau màxim de protecció no s’aconsegueix de forma immediata després de l’última burxada. En el cas de Pfizer s’obté transcorreguts 7 dies després de la segona dosi; amb la vacuna anti-COVID-19 de Moderna, 14 dies després de la segona dosi; amb la vacuna d’AstraZeneca 28 dies després de la segona dosi i amb la vacuna de Janssen als 14 dies després de la seua administració.