Gea

Blogueros, instagramers o youtubers, tots ells formen part d’unes professions noves i en auge a causa de l’èxit de les xarxes socials en els últims anys. Des de 7 Televalencia hem volgut conèixer en quin consistix ser un influencer i com és el procés de treball al que se sotmeten dia a dia per a donar als seus seguidors el que volen veure. Macarena Gea, una de les figures pioneres en les xarxes socials a nivell nacional, ens obri les portes del seu estudi en el centre de València per a desvetlar-nos com van ser els seus inicis i explicar-nos com està sent l’experiència en el món digital.

1. Arquitecta, interiorista, organitzadora d’esdeveniments, wedding planner, blogger i ara també escriptora. Però comencem pel principi, com va començar a gestar-se la influencer que hui coneixem, Macarena Gea?

Tot va arrancar quan estava estudiant la carrera, els últims anys d’arquitectura eren estresantes i per a relaxar-me confeccionava complements. De tant estrès em vaig ajuntar amb una quantitat tan gran que havia de donar-li eixida d’alguna manera i vaig crear el blog per a arribar a la màxima gent possible i vendre’ls. Una vegada vaig finalitzar la carrera i em vaig posar a treballar vaig abandonar les vendes. No obstant açò, el blog m’agradava molt per la interacció que tenia amb els lectors pel que vaig decidir usar l’espai destinat fins llavors als complements per a omplir-ho amb altres temes que m’agradaven.

2. A dia de hui són més de 187.000 persones les que et segueixen a través d’Instagram, en quin punt vas veure que el blog ja era una forma de vida?

En realitat va passar bastant temps fins que el blog va començar a donar diners de per si mateix. Quan vaig començar a principi de 2007 els blogs eren autèntics desconeguts i cap dels quals estàvem llavors pensàvem que podia ser un negoci.

A poc a poc van ser arribant algunes marques que s’interessaven a realitzar determinats continguts publicitaris però mai m’ho vaig plantejar com un negoci en si mateix sinó com un complement, per a captar un públic que després es deriva als meus altres “treballs reals”, els de el món 1.0. El blog ha sigut una manera de generar clients en una època en la qual no era fàcil establir-se com a empresari.

3. Fa ja 10 anys que va arrancar el blog pel que es podria dir que eres tota una pionera de l’era digital, com consideres que han anat canviant les xarxes socials?

La interacció amb les persones ha canviat totalment, quan vaig començar només estava Facebook i ni si vulga ho usava tothom com ara. Era l’època de Messenger pel que la comunicació es basava generalment en els comentaris de les lectores en el blog.

Una vegada van arribar les xarxes socials la conversa es va traslladar a elles i el seu naixement va implicar a més una exposició major de la vida de molta gent. En el meu cas particular, d’una banda m’agrada compartir detalls del meu dia a dia amb les lectores però sempre guardant una parcel·la de privadesa per a no explicar la meua vida sencera i separar el personal del professional.

4. Ser influencer suposa treballar fins i tot en vacances pujant fotos, recomanant llocs, etc. On està el límit per a desconnectar la vida privada de les xarxes socials?

Jo considere que cadascun ha de marcar el límit en el qual se senta còmode. Hi ha gent a la qual li agrada compartir molt més de la seua vida i, per contra, hi ha els qui usen les xarxes de manera exclusivament professional. Tot açò està bé, cadascun ha de marcar en quin punt se sent còmode encara que la majoria dels influencers ens situem entre els dos extrems.

5. En exposar-se en xarxes socials es corre el risc d’enfrontar-se a comentaris fora de to.

Pel carrer és impensable que algú es fique amb tu però en les xarxes socials sí succeix i al principi eixos comentaris negatius et deixen en xoc però afortunadament és un percentatge ínfim de la gent que comenta. Fa temps vaig decidir que el blog i les xarxes socials eren alguna cosa positiu, jo intente explicar el que m’agrada i el que genera mal rotllo ho aparte.

6. El tema de la fotografia és vital si es vol ser tota una influencer, sempre semblen fotos naturals i improvisades però imagine que darrere hi ha un treball de preparació i un bon fotògraf que t’acompanya…

En el meu cas el que fa les fotos de les meues looks és el meu marit pel que és bastant fàcil gestionar-nos i quant a la fotografia de producte m’encarregue jo personalment. Així és senzill, si haguera de recórrer a un fotògraf professional amb el caos dels xiquets i el treball no sabria quan preparar els looks però sent nosaltres l’organització ens funciona millor.

D’altra banda, efectivament sempre són fotografies planejades, hi ha alguna improvisada però per norma general no. Em prenc el meu temps per a treballar l’estilisme de les fotografies, realitzar les composicions, triar la llum adequada, seleccionar l’atrezzo segons el producte que vull ensenyar… Però encara que no hi haja improvisació no significa que l’explicat no siga la real.

7. Com comentàvem fa un moment ara també eres escriptora, parla’ns una mica de “Mi guía de estilo”.

El llibre es va publicar al setembre amb Planeta encara que va ser fa quasi dos anys quan comencem a preparar-ho, jo no trobava temps per a rematar-ho i en el meu últim embaràs vaig acordar acabar-ho abans de l’arribada dels xiquets. Estic molt contenta amb ell, ha funcionat fenomenal i el feedback de les lectores és boníssim.

Bàsicament el que es pot trobar en ell són xicotetes pautes amb consells per a fer el dia a dia més bonic i ser més feliç. És un llibre molt pràctic amb eines clau per a diferents temes, si per exemple es vol donar un gir a la decoració de la casa explique el saber per on començar, a on acudir… També és un llibre aspiracional, amb fotografies, on explique coses pràctiques que les lectores puguen portar-se al seu terreny per a incorporar-ho en les seues vides sempre que ho necessiten.

Macarena Gea desvetla com és ser una influencer d’èxit