Els precursors del dibuix animat a València exposen en el Muvim

Innovadors treballs de tres pioners de l'animació valenciana.

50

Els il·lustradors pioners de l’animació valenciana exposen en Muvim les seves obra i aportacions de figures rellevants del cinema d’animació, tals com Carlos Rigalt, Patricio Payá o Pérez Rierol, a més del seu fill. Uns autors capaços de generar una producció pròpia, innovadora i valenta, que els va obrir les portes per participar als programes curts de la productora CIFESA i la seva posterior implicació professional en dues de les marques més populars del cinema de la joguina, com a Cap i Payá.

El recorregut expositiu proposat pel MuVIMmostra els innovadors treballs d’aquests tres pioners de l’animació valenciana, repassant la seva pròpia evolució de l’animació i la seva tècnica, el complicat context històric del moment i la solitud de la perifèria valenciana enfront de la potència barcelonina, en companyia dels principals personatges dels animadors, a través cinc seccions diferents. De totes elles destaca un disseny expositiu envolupant amb escenografia que reprodueix els diferents ambients en què es desenvolupava el procés creatiu dels cineastes, anant des de la fase de dibuix a la projecció i gaudi final. També ressaltar la sèrie de Quinitoen sang torera (1947), seria reconegut amb un segon premi pel Sindicat Nacional de l’Espectacle, organisme precursor dels Premis Goya.

El responsable d’exposicions del MuVIM, Amador Griñó, ha definit el muntatge instal·lat a la Sala Parpalló com “la recreació d’un escenari teatral realista característic d’una filmació animada”, amb l’encant especial “del fet a mà”. Gràcies a Raúl González Monaj, comissari de l’exposició, el MuVIM recupera aquest grup de pioners del cinema d’animació, mostrant les seves creacions més rellevants amb projeccions, dibuixos, esbossos i materials utilitzats per ells mateixos en els processos creatius, repassant també l’obra dels creadors que van poder servir-los d’inspiració.