lluvias

Després d’un mes d’octubre passat per aigua, el més fred i humit de l’última dècada, la primera setmana de novembre arranca amb precipitacions en diversos punts de la Comunitat Valenciana.

Les altes temperatures del pont de Tots els Sants desapareixen de moment, les mínimes en ascens i les màximes en descens, per a donar passe a una jornada de núvols i pluges que avançaran de l’oest cap a l’est. Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), s’esperen precipitacions durant les hores centrals del dia encara que al llarg de la vesprada hi haurà una disminució de la nuvolositat.

Serà a partir del dimarts quan torne a millorar el temps i les temperatures comencen a ascendir lleugerament podent aconseguir els 20 graus de màxima el dimecres i mantenir-se cara a la fi de setmana amb unes mínimes que rondarien els 12 graus del termòmetre.

El mes d’octubre més plujós dels últims 10 anys

L’Agència Estatal de Meteorologia ha fet públic el resum climàtic de l’últim mes d’octubre, un mes que ha resultat fred i molt humit en tota la Comunitat. La temperatura mitjana ha sigut de 15,9 graus (-0,4 graus que la mitjana de referència), mentres que la precipitació acumulada ha sigut 136.2 l/m2, que és quasi el doble que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010 (71.0 l/m2).

Les dades contrasten amb una dècada en la que els mesos d’octubre han resultat secs i càlids ja que han hagut dos fites meteorològiques clau: el temporal de pluges dels dies 18 al 20, que li va proporcionar el caràcter molt humit, i l’entrada d’aire àrtic dels últims dies, que van determinar el caràcter fred d’este.

El fred dels últims dies del mes d’octubre no solament va ser extraordinari pel primerenc que es va produir, sinó també per l’intens i prolongat, els dies 28, 29 i 30 d’octubre de 2018 se situen entre els 10 més freds de la sèrie en un mes d’octubre des d’almenys 1950, i només el 31 d’octubre de 1966 va tindre una temperatura mitjana més baixa que els passats dies 29 i 28, que són respectivament el segon i tercer dia més freds d’octubre.

Cielos poco nubosos y temperaturas sin cambios