A pesar que la vacuna contra el coronavirus de la farmacèutica Pfizer presenta una efectivitat d’un 90%, els espanyols no es troba predisposada a vacunar-se. L’estudi realitzat per Ipsos, al costat del Fòrum Econòmic Mundial, arreplega quins són els motius pels quals els espanyols no volen vacunar-se. Podríem trobar-nos enfront d’un brot de tripanofobia, la por a les vacunes?
A nivell mundial, el 73% dels ciutadans admet que si la bovina contra la Covid-19 estiguera ja disponible li la posarien. Una dada que baixa un punt respecte a la mateixa pregunta realitzada a l’agost. A Espanya, la intenció de vacunar-se en aquest moment es redueix en 8 punts. Ara només estarien disposats a posar-se la vacuna un 64% de la població espanyola, mentre que a l’agost eren un 72%. Això col·loca a Espanya com el segon país amb menys intenció de vacunar-se a Europa. Només per darrere de França (54%), i seguits per Itàlia (65%), segons l’estudi d’Ipsos, el líder mundial en investigació de mercat.
A més, els espanyols serien també els que més tardarien a vacunar-se malgrat que la vacuna estiguera llesta. Només el 13% dels espanyols ho farien de manera immediata, enfront d’un 22% a nivell global. El 38% ho faria tres mesos després de l’arribada de la vacuna. No obstant això, 6 de cada 10 espanyols ho faria en un termini d’1 any.
Tripanofobia, por a la vacuna
La psicòloga clínica, Consuelo Tomás apunta al fet que la fòbia a les vacunes, tripanofobia, i en concret a la del Covid, «se sol produir per falta d’informació, per informació no veraç (fake news), o per formar part d’una concepció ideològica vital». Tomás situa l’origen en «la incapacitat per a atendre la informació en el seu conjunt». És a dir, els beneficis i els efectes negatius, així com «creences sustentades pel grup familiar o social, etc.”.
Per això, l’experta incideix en la importància d’obtenir informació veraç. Concretament, que procedisca de canals sanitaris acreditats que contraresten els pensaments i els corrents ideològics, acaba Tomás.
Els motius principals: la rapidesa i els efectes secundaris,
L’estudi de Ipsos afirma que la rapidesa dels assajos clínics seria la principal causa. El 48% dels espanyols que afirma que no es vacunarà no ho fa per això. Amb aquesta xifra, Espanya es converteix així en el primer país a nivell mundial, juntament amb el Brasil, més preocupat en aquest sentit. El segon motiu serien els possibles efectes secundaris que pogueren donar-se. Una raó que comparteixen el 36% dels espanyols que no es vacunaran. Una xifra que deixa a Espanya entre els tres primers països a nivell mundial més preocupats. Únicament temen més els possibles efectes secundaris Japó (62%) i la Xina (46%).
Tomás considera que és possible que «incremente el temor o recel a vacunar-se” quan arribe el moment d’administrar la vacuna. Això dependrà de qui, quin i com es transmeta la informació a la ciutadania. L’experta afig que “no cal edulcorar-la, ni ocultar, ni menysvalorar els possibles efectes secundaris. Serà necessari desenvolupar campanyes informatives en les quals, amb arguments sòlids, es recomane i no obligue, la seua administració”.