Detectan problemas cardíacos en jóvenes y adolescentes vacunados
Una adolescente en el ensayo de la vacuna de Pfizer con adolescentes.

Les dones notifiquen un major nombre de casos d’efectes secundaris després de la vacunació que els homes. Així ho demostra el setè informe de farmacovigilància publicat per la Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

Entre els més comuns febre, dolor al braç, marejos, i fatiga. No obstant això, en els últims dies també s’han començat a notificar alguns nous que afecten exclusivament el gènere femení.

Així, després de la publicació d’un vídeo d’una jove Noruega en Tik Tok en el qual assegurava que després de la vacunació amb Pfizer li havien crescut els pits, dones de tot el món van començar a reportar el mateix. A això, se sumen també alguns casos de alteracions del cicle menstrual.

Davant aquestes novetats, experts asseguren que no hi ha una evidència científica de relació directa. Així, Heinrich Backmann, mèdic cap del centre de diagnòstic de mama de l’Hospital Nordland, va explicar a la cadena noruega NRK, que aquests canvis es deuen a una inflamació dels ganglis limfàtics. “El cos compta amb diversos mètodes d’autodefensa quan lídia amb un patogen, sent aquest un exemple d’això”, va assegurar el doctor.

Aquest inflamació, que si arrepleguen els prospectes de les vacunes de Pfizer i Moderna, pot produir-se en el coll, la clavícula o l’axil·la. És la inflamació situada en aquest últim punt la que pot produir una sensació d’augment de pit. Aquest efecte, que de primeres pot espantar, no és greu i desapareix als pocs dies.

LES INVESTIGACIONS NO TENEN EN COMPTE EL SEXE

Més enllà de la gravetat o no d’aquest efecte secundari, la realitat és que la gran majoria de les investigacions científiques sobre la COVID-19 no tenen en compte el sexe.

Segons un estudi de Nature, només el 4% dels estudis considera aquestes diferències. Fins al moment a l’hora de provar els medicaments i establir les seues pautes es fa de manera genèrica. No existeix una distinció entre efectes secundaris per a homes i per a dones.