Illa desvela cuánto le costará la vacuna del coronavirus a los españoles
El ministro de Sanidad, Salvador Illa, en rueda de prensa telemática desde Moncloa. / FOTO: Jesús Hellín (Europa Press).

La farmacèutica Pfizer revelava aquest dilluns que la seua vacuna contra el coronavirus és “eficaç en un 90%”. A més, esperen que estiga llesta al començament del pròxim any. Hui el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s’ha pronunciat sobre aquest tema i ha anunciat que Espanya rebrà 20 milions de dosis.

“Calculem que de la vacuna de Pfizer poden arribar 20 milions de dosis. Com cal administrar dos, podríem immunitzar a 10 milions d’espanyols“. Així ho ha anunciat el ministre aquest matí en una entrevista realitzada en TVE.

Segons Illa, la vacuna del grup estatunidenc no tindrà cost per als espanyols. Aquesta es distribuirà de manera gratuïta en el Sistema Nacional de Salut.

No obstant això, no tots els ciutadans podran accedir a ella. El ministre ha explicat que la selecció es realitzarà seguint “criteris tècnics” dictats per experts en vacunació. “El lògic i normal és que es comence pels grups més vulnerables, així com els grups que estan en contacte amb els vulnerables, com el personal sanitari”, ha indicat.

QUAN ARRANCARIA LA CAMPANYA DE VACUNACIÓ?

Tal com ja va anunciar a València el president del GovernPedro Sánchez, la vacunació podria començar al maig. Illa ha reiterat que per a aquest mes esperen que estiga en funcionament tant la vacuna de Pfizer com d’altres farmacèutiques. Cal recordar que el Govern també disposarà de dosi d’Oxford i de Johnson&Johnson.

SERÀ OBLIGATORI VACUNAR-SE?

La resposta de Salvador Illa ha sigut clara: no. Espanya no seguirà el model adoptat per altres països en els quals s’ha establit una vacunació obligatòria. Per tant, els espanyols podran decidir si apostar per ella o no.

No crec que faça falta fer la vacuna obligatòria. La gent entén que amb la vacunació s’ha aconseguit acabar amb altres malalties infeccioses en el passat”, ha relatat. Illa ha volgut recordar que les vacunes “salven vides” i que la seua regulació segueix uns protocols de seguretat “molt estrictes”.

HI HAURÀ UN NOU CONFINAMENT?

Al marge de les vacunes contra el coronavirus, Illa ha parlat sobre la possibilitat de tornar a confinar Espanya. Aquest ha assenyalat que si es compleixen totes les restriccions es podria evitar el confinament domiciliari.

El responsable de Sanitat ha declarat que primer hauran d’avaluar si les mesures existents estan sent eficaces. “Volem ser rigorosos en això i avaluar el resultat de les mesures abans de prendre decisions més dràstiques”, ha explicat.

Per contra, ja ha avançat que el Nadal “no seran com les de l’any passat” deixant entreveure que hi haurà restriccions per a llavors. Segons Illa, tot dependrà de “com arribem al mes de desembre”.

L’objectiu de Sanitat és que les famílies es puguen reunir i que se celebren els actes religiosos propis de les dates. No obstant això, Illa ha demanat cautela a la població per al moment en el qual arriben les vacances nadalenques.