La nova Llei Electoral rebaixaria els vots a la barrera del 3%

La proposta ha estat impulsada per PSPV, Compromís i Podem. PP i Ciutadans opinen que és una "llei tapadora" i un "engany".

El PSPV, Compromís i Podem volen canviar la llei electoral i per a açò han registrat aquest matí en les corts una iniciativa que rebaixa la barrera al 3% dels vots vàlids, inclou llistes desbloquejades i on es marquen fins a tres candidats que podrien avançar el seu lloc. Per al diputat de Podem, Antonio Montiel, aquesta reforma, que necessita el suport de dos terços de les corts, respon a una demanda de la societat.

El document també proposa llistes cremallera, que els alcaldes i regidors no puguen ser diputats autonòmics o facilitar el vot dels residents absents amb paperetes electròniques que es puguen autoimprimir. Però sobretot, un dels pilars més importants d’aquesta reforma seria la humiltat, segons el diputat del PSPV, Alfred Boix.

Si aquesta reforma es duguera a terme, segons els seus ponents, convertiria a la Comunitat Valenciana en la primera autonomia a aplicar-la. El portaveu de Compromís Fran Ferri assegura que, malgrat tot, segueixen estant oberts al dialeg amb la resta dels grups parlamentaris.

Per la seua banda, el Partit Popular no s’ha sumat a la proposta i l’ha qualificat de “llei tapadora” i Ciutadans l’ha calificat d’engany que solament farà allargar l’escrutini.