El Ayuntamiento de Valencia obligará a limpiar los orines de los perros
Campaña de concienciación sobre la limpieza de los orines de los perros. / AYUNTAMIENTO ZARAGOZA

El Consell de Ministres aprova aquest divendres la llei de protecció animal. Aquesta regularà la relació amb els animals de companyia i reforçarà els seus drets. Així, aquesta nova legislació pretén respondre davant els maltractaments, abandons i sacrificis que pateixen constantment aquests éssers vius.

L’aprovació de la norma ha sigut impulsada pel Ministeri de Drets Socials i l’Agenda 2030. L’objectiu és aconseguir l’anomenat “sacrifici zero”, és a dir, l’erradicació total del sacrifici d’animals de companyia ja siga per abandó o estant sans en gosseres. A més, aquesta llei només autoritzarà l’eutanàsia als animals per motius sanitaris. Així, solament se sacrificarà per a reduir el sofriment d’aquest.

En la nova legislació arriba també la prohibició de la comercialització d’animals en botigues de mascotes. A més, es prohibeix l’exhibició i exposició al públic amb finalitats comercials i la cria dels animals solament podrà ser duta a terme per criadors autoritzats.

ADÉU ALS ZOOS CONVENCIONALS I PROHIBICIÓ DEL MALTRACTAMENT

Una altra qüestió abordada per la nova llei afecta directament als zoològics. El decret preveu que es reconvertisquen en llocs de cria autòctona en captivitat, entre altres matèries.

D’altra banda, es prohibeixen les pràctiques que provoquen sofriment als animales. Així, maltractaments com l’ús de collets elèctrics o lligar a un animal a un vehicle en marxa estaran penalitzades.

600.000 EUROS DE MULTA I DOS ANYS DE PRESÓ

Respecte a les multes per violar aquesta llei, s’ha establit un règim sancionador de tres tipus. S’han catalogat sancions lleus, greus i molt greus. De fet, les que es cataloguen com molt greus podrien aconseguir fins als 600.000 euros de multa.

Com a mesures accessòries davant les vulneracions de la llei, es contemplen altres escenaris de sanció. Així, la llei planteja una possible sostracció de l’animal al seu amo per a ser portat a una entitat de protecció animal.

D’altra banda, la llei es vol acompanyar d’una reforma del Codi Penal. L’objectiu és ampliar les penes per maltractament animal a 24 mesos de presó, si l’animal mor, o 18 mesos en cas de requerir intervenció veterinària.

A més, es contempla la possibilitat de inhabilitar al propietari de la tinença d’animals. En aquest cas, la inhabilitació seria de cinc anys en una sanció greu i de cinc a deu anys en una infracció molt greu.