Encara que el coronavirus ha revolucionat la celebració de les Falles fins a ajornar-les, aquestes continuen en els museus valencians. El Museu d’Història ha organitzat una sèrie d’activitats gratuïtes per a acostar aquest espai cultural a la ciutadania.
Amb el lema «Estem en Falles!!», el Museu difondrà curiositats i tradicions de les festes. El programa d’activitats organitzades començarà el dijous 12 de març amb una visita guiada a l’exposició permanent.
El dissabte 14 a les 17 hores serà l’escenari de dos tallers: un per a conèixer i jugar amb la història i un altre que convida als xiquets a convertir-se en artistes fallers. Finalment, el diumenge 15, d’11 a 12.30 hores, es durà a terme una altra visita guiada per a conèixer curiositats de les festes i tradicions de València.
LES FALLES TAMBÉ EN EL CENTRE DEL CARMEN
El Centre del Carmen ha obert les seues portes a l’exposició ‘Falles experimentals. Història d’una dissidència‘. En ella es repassen 30 anys d’innovació, sostenibilitat i experimentació en les Falles.
L’exposició mostra la renovació dels monuments fallers de les últimes dècades. Tot això a través de més d’un centenar de peces, des de les propostes de Ricardo Rubert, Vicente Luna, Alfredo Ruiz o Manolo García, que van iniciar el camí, fins a l’actualitat.
Maquetes, dibuixos, ‘ninots’, fotografies i altres documents ens introdueixen en els processos dels creadors de les falles innovadores. La mostra reuneix alguns de les fites de les Falles I+E com el projecte ‘Renaixement’ de Miguel Arráiz i David Moreno que es va exposar en el Burning Man 2016, en el desert de Nevada (EEUU), i que posteriorment es va poder veure en el Centre del Carme sent la primera falla que va entrar en un centre d’art a València.
Entre les diferents propostes destaquen els ‘ninots’ i maquetes de les últimes falles municipals 2020 dissenyades pels artistes urbans Okuda San Miguel, PichiAvo o Escif, del qual es mostra la maqueta de ‘La meditadora‘.