Fallera
12/09/2020 Cvirus.- Puig duda que se puedan celebrar fiestas como Fallas o Magdalena hasta que no haya una inmunización masiva. El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha señalado este jueves que, hasta que no haya una vacunación o inmunización "masiva" contra el coronavirus, es "muy difícil que puedan plantear fiestas" como las Fallas y la Magdalena y, de hecho, ha anunciado que pedirá a los Ayuntamientos que los días festivos en el ámbito municipal sean considerados lectivos para no favorecer ningún tipo de celebración. COMUNIDAD VALENCIANA ESPAÑA EUROPA VALENCIA SOCIEDAD ARMANDO ROMERO (JCF)

La Festa Fallera és un esdeveniment reconegut internacionalment. Falleres i fallers, valencianes i valencians i públic turista es concentren tots els anys en la capital valenciana per a viure uns dies màgics. Però, coneixem tota la seua història?

Quantes vegades ha tingut lloc la suspensió de les falles al llarg de la història d’aquesta?

La primera suspensió de les festes va ser en 1886. En aquest any van ser els mateixos fallers els qui van decidir no plantar els monuments per pagar una taxa. Després, amb la Guerra de Cuba un 13 de Març de 1896 va tornar una nova suspensió de les Falles. A recalcar que aquesta vegada va ser el governador civil qui li ho va comunicar a l’alcalde per ordre del Ministeri, semblants circumstàncies a les d’ara. Després d’això van venir els tres anys de la Guerra Civil. La Guerra Civil espanyola va ser l’últim esdeveniment que va paralitzar les festes. No obstant això, en 2014 va haver-hi una suspensió parcial derivada dels atemptats del 11-M. Llavors l’Ajuntament de València va decretar tres dies de dol cancel·lant els actes d’aquestes jornades. No obstant això, aquest atur de les festes no va afectar la setmana gran de les Falles que van poder celebrar-se amb absoluta normalitat.

En cap cas la Fallera Major va repetir?

La resposta és no. En el segle XIX no havien Falleres Majors i en el XX, passats 3 anys tot era diferent, les persones havien canviat, inclosa la Fallera Major. Si és cert que han hagut Falleres Majors que van repetir dues vegades, com Monica Palmer, però no en el mateix càrrec.

Quines altres crisis han viscut les Falles?

En el segle XIX, amb l’epidèmia de còlera, que va durar més d’un any, la festa es va celebrar. Amb l‘epidèmia del 1918, la grip espanyola, la festa també es va realitzar. Les Falles s’han celebrat sempre excepte l’any 1886 i les dues situacions de guerra (Cuba i Civil).