Monument de les Falles
Font: Blogplayasenator

Les Falles de València atrauen tots els anys a milers de visitants. Províncies com Castelló o Eivissa han imitat el model valencià a causa de la seua popularitat. El seu interès és tal, que fins i tot s’ha expandit a altres països.

En el segle XIX, gràcies a la implantació del ferrocarril, la festa es va estendre cap al sud. Seguint la línia fèrria va arribar a llocs com Xàtiva, Sueca, Gandia i Alzira, Torrent i Petrés. I fins i tot va arribar a les altres dues províncies a Castelló, Gata de Gorgos, Onil i Oriola.

 

Font: Foto de Toni Expo de la Falla Camí Nou de Alzira 2019

Una vegada va canviar de segle, en la dècada dels vint, la festa es va convertir en un senyal d’identitat del valencianisme, la qual cosa va propiciar que fóra imitada per localitats de les comarques pròximes, sobretot a l’Horta. Sagunt, Cullera, Burjassot, Manises, però també Borriana o Elda.

En els anys quaranta, la festa va prendre un nou impuls, arribant a noves comarques com els Serrans i sobretot la Plana d’Utiel amb la seua capital. L’última gran expansió es va donar en bastants comarques a partir dels setanta, amb la creació de les respectives Juntes Locals Falleres.

L’exili per la Guerra Civil i la posterior emigració valenciana van contribuir a expandir les Falles en alguns dels països d’Amèrica, destacant l’Argentina, Mèxic, Costa Rica o l’Uruguai. També la festa s’estendrà per algunes províncies espanyoles gràcies a la fundació de diferents cases regionals de València.

Font: Falla Mar de Plata (Argentina) al 2014, presa de Cendra digital