Valencia Basket ha posat hui en marxa les instal·lacions de L’Alqueria del Basket, el major centre de bàsquet de formació d’Europa. Les instal·lacions, impulsades a través de la Fundació València Bàsquet 2000, naixen amb la intenció de convertir-se en un centre generador de talent i formació en valors per al desenvolupament del bàsquet i acolliran l’activitat de tots els equips de planter i escola de l’entitat.

L’obra, dissenyada per l’estudi valencià ERRE Arquitectura, ha passat de ser un somni sobre plànol a una realitat completament operativa en només 16 mesos. Un temps d’execució rècord que ha permès que L’Alqueria del Basket estiga a la disposició dels usuaris varis mesos abans de l’inicialment previst.

La inversió realitzada, al voltant de 18 milions d’euros, ha sigut coberta al 100% per Juan Roig a nivell personal, com a continuïtat de la labor de mecenatge que porta fent des de fa 31 anys pel basket i l’esport a València.

Una instal·lació única a Europa

L’Alqueria del Basket es convertix en la major instal·lació de bàsquet de formació d’Europa, amb una extensió total de 15.000 m2, albergarà 13 pistes de basket: 9 cobertes equipades amb parquet i quatre exteriors. Totes elles amb els seus corresponents vestuaris, gimnàs i zona mèdica, per a la pràctica del bàsquet de formació en les millors condicions, atesos per prop d’un centenar de professionals. Tots els servicis necessaris per a convertir-la en un espai perfecte per a albergar tot tipus de campionats de bàsquet tant a nivell de clubs com de seleccions. La distribució de les pistes permet que es disputen fins a 13 encontres de competició al mateix temps, a més, compta amb una pista principal en un recinte individual, preparada per a entrenaments d’elit i altres partits.

Es tracta d’un recinte pensat per a la formació completa dels nostres esportistes, ja que compta amb una sala específica que permetrà als jugadors i jugadores avançar en els seus estudis entre entrenaments. D’esta forma, es busca apostar per una correcta conciliació d’esports i estudis.

Les noves instal·lacions s’han construït en terrenys municipals cedits per conveni al club per als pròxims 50 anys, després dels quals la parcel·la i les instal·lacions es revertiran de nou a la ciutat.

Centre de generació de talent

L’Alqueria del Basket pretén ser un centre de generació de talent i de formació de valors de la Cultura de l’Esforç. Acollirà als 49 equips que componen l’actual Escola i Planter del Valencia Basket i als seus entrenadors i responsables, que fins ara es trobaven repartits en diferents emplaçaments de la ciutat de València.

Estes instal·lacions no només beneficiaran als joves taronja sinó que també suposa un important estímul per al desenvolupament del nostre esport a la Comunitat Valenciana i per al bàsquet en general. Una formació que també posarà l’accent sobre els entrenadors, amb activitats especials de formació contínua, baix la supervisió d’Andreu Casadevall i Esteban Albert. Tot açò convertix també a L’Alqueria del Basket en un centre de formació de formadors, que igual que els jugadors que isquen d’ella, ho faran amb un inequívoc “Segell Alqueria”.

El Mur dels Somnis

Un exemple d’este segell és “El Mur dels Somnis”. Situat al costat de la pista principal de L’Alqueria del Basket, s’alça amb els noms dels jugadors i jugadores que, havent passat per alguna de les categories de formació del club, han debutat amb el primer equip en partit oficial en la màxima categoria nacional o en competició europea. Un mur que conté 40 noms i que anirà creixent amb els assoliments dels xics i xiques que cada dia s’esforcen en els entrenaments i partits defensant la nostra camiseta.

Espais amb història i nom propi

L’Alqueria del Basket comptarà amb espais que arreplegaran en el seu nom a personalitats i fites que han marcat la història del club. L’entrada a L’Alqueria, situada en el carrer serà batejada com la Plaça Cultura de l’Esforç, i vorà entrar cada dia les il·lusions dels més joves.

Dins del recinte, els dos jugadors més emblemàtics de la història del club, Víctor Luengo i Nacho Rodilla, donaran nom a les pistes cobertes 1 i 2. La sala d’entrenadors s’anomenarà Sala Miki Vukovic, i la sala d’estudi rebrà el nom de Sala 16 de juny de 2017, en referència a la màgica data en la qual es va aconseguir el títol de la Liga Endesa.

En el transcurs de l’acte d’inauguració, Juan Roig ha manifestat que “naix a València el que aspirem siga una gran infraestructura de bàsquet base a Europa. Una instal·lació per als més de 500 xiquets i xiquetes, formadors i entrenadors de l’escola. Perquè estiguen en les millors condicions de formació. I així contribuir a desenvolupar el bàsquet i els seus valors i que esta ‘escola valenciana’ se senta a tot el món”. “Una instal·lació per a donar a la societat de la Comunitat Valenciana”, que segons ha destacat “a poc a poc l’estem convertint a la Comunitat de l’Esport”.

El president de la Fundació València Bàsquet 2000 i conseller delegat de Valencia Basket, Paco Raga, ha volgut “agrair a l’Ajuntament de València, veïns, col·legi Els Arts i en general a totes aquelles persones i institucions que han participat amb el seu esforç i treball en la construcció i posada en marxa d’esta instal·lació per a fer possible que este somni es faça realitat”. Raga ha afegit que “de forma particular volem agrair-li al propietari i mecenes Juan Roig que amb la seua il·lusió i esforç personal faça realitat este projecte que permetrà potenciar la formació de les noves generacions del bàsquet”. El conseller delegat va voler concloure explicant que “volem que L’Alqueria del Basket siga una instal·lació oberta a la societat”.

En l’acte d’obertura han participat el president de la Generalitat Ximo Puig i l’alcalde de València Joan Ribó, així com molts altres representants de la política municipal i autonòmica. Tampoc han faltat a la cita les plantilles dels primers equips masculí i femení, exjugadors, exentrenadors tant d’elit com de formació.

El torn per als xiquets i xiquetes que van a disfrutar de L’Alqueria arribarà esta vesprada a les 18:00 hores amb la “Festa del Basket”, en la qual el capità del primer equip masculí Rafa Martínez i la capitana del primer equip femení Leles Muñoz li donaran la benvinguda a tots els joves esportistes i als seus pares i els convidaran a estrenar les pistes de la instal·lació jugant diversos partits.