La Fe recibirá un equipo revolucionario contra el cáncer donado por Amancio Ortega

La Comunitat Valenciana rebrà un dels 10 equips de protonterapia per a tractar a pacients oncològics que el Ministeri de Sanitat adquirirà després de la donació de 280 milions d’euros realitzada per la Fundació Amancio Ortega.

El cost estimat de cada equip, d’alta precisió i última generació, equival a entre set i nou centres de salut de grandària ordinària. Segons ha avançat, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, la nova màquina donarà servei als pacients de tota la Comunitat Valenciana. A més, també arribarà fins a ciutadans dels territoris limítrofs.

La donació d’Amancio Ortega serà el primer equip de protonterapia de la xarxa pública valenciana. De fet, en aquests moments el Sistema Nacional de Salut no compta amb cap equip de protonoterapia. Segons han detallat, en tota Espanya només hi ha dos equips però en la sanitat privada.

Donat l’avanç sanitari que suposa la donació, Barceló ha agraït la iniciativa de l’amo d’Inditex. L’adquisició de l’equip no solament permetrà millorar l’accessibilitat dels pacients a aquesta teràpia, tant a curt com a mitjà termini. També servirà per a les noves indicacions i usos que es vagen incorporant sota l’impuls de la investigació i l’aval de l’evidència científica. Al costat d’això, facilitarà la investigació clínica i de desenvolupament tecnològic relacionat amb aquest tipus de tractament.

Ana Barceló signa la donació d’Amancio Ortega al costat de Pedro Sánchez i el propi empresari.

BENEFICIS DE LA PROTONTERAPIA EN LA LLUITA CONTRA EL CÀNCER 

La protonterapia és una modalitat especial de radioteràpia que empra protons en lloc de raigs X (electrons). Això permet un alliberament més localitzat de la radiació; una millor distribució de la dosi; i menor irradiació de teixit sa circumdant.

Tot això ho fa especialment indicat per a pacients amb llarga supervivència i, especialment, en població pediàtrica. A més, s’usa en tumors oculars, espinals, de la base del crani i alguns cerebrals.

D’acord amb el conveni, la Fundació Amancio Ortega serà a càrrec de l’adquisició dels equips; el programari; l’equip de dosimetria; l’equip de cambres; i el servei de formació del personal clínic.

Per part seua, la Conselleria de Sanitat es fa responsable de la inversió necessària per a la seua instal·lació i posada en funcionament; aportar els recursos humans necessaris per a l’ús de l’equip; el pla de formació del personal; el manteniment; així com assumir als pacients que corresponguen d’altres comunitats autònomes.