La central nuclear de Cofrents tindrà 10 anys més de vida. La pròrroga de la gestió ha sigut rebutjada pels residents dels municipis que envolten Cofrents, per les formacions polítiques de les Corts i per les organitzacions ecologistes. Alerten d’un risc potencial d’accident degut a la deterioració de la central.

Txernòbil, 26 d’abril del 86. Un combustible recalfat deixa desenes de morts però el pitjor encara estava per arribar. El contingut radioactiu va aconseguir una àrea de 150.000 quilòmetres quadrats. Durant anys, els alts nivells de radicació van provocar la mort de 9.000 persones i desenes de milers van desenvolupar perilloses malalties.

La por a viure un Txernòbil valencià es trasllada a Cofrents. Allí la central nuclear porta en actiu 37 anys i les organitzacions ecologistes alerten del seu perill. Asseguren que la central està deteriorada i exigeixen el seu tancament.

La principal diferència entre Cofrents i Txernòbil és la una estructura de contenció. La central europea no disposava d’aquesta cúpula de formigó clau per a retenir la radicació dins de la planta. Per això, a Cofrents ha diversos incidents, però no podria succeir un Txernòbil valencià.

A més, davant una situació d’emergència, Cofrents compta amb el botó SCRAM. Una eina capaç de paralitzar el reactor per a evitar un incident com el de Txernòbil.
Malgrat les mesures de seguretat, els ecologistes no estan conformes. Ratllen la construcció d’un risc i vaticinen la seua fallida en dos anys.

Cofrents continuarà activa fins a 2030

De moment la central de Cofrents sembla que tindrà una llarga vida per davant. El Govern ha prorrogat la seua explotació fins a 2030. Defensen que és segura i així ho advoca un informe del Consell de Seguretat Nuclear.

Per contra, la decisió no convenç en Les Corts Valencianes. El Consell ha marcat unes condicions d’obra que des de l’Associació Tanquem Cofrents assenyalen que no es compliran.

Malgrat la contrarietat, Cofrents continuarà viva 10 anys més. No obstant això, ja no hi haurà opcions a futures pròrrogues. En 2035 el país dirà adéu a l’energia nuclear i centrals com la valenciana passaran a ser història d’Espanya.