Les aigües de l’Albufera al seu pas per Sueca estan més controlades gràcies a les actuacions d’adequació del Ullal de Baldoví, pertany al conjunt de surgencias denominat “Na Molins” i va ser restaurat i adequat al públic l’any 2008, gràcies especialment a un projecte Life. La Conselleria de Medi ambient conclourà durant aquest mes de novembre la seva restauració. Al no haver estat mantingut adequadament, no tenia flux i es trobava envaït per la vegetació palustre. A més, les comportes instal·lades en el seu moment no estaven operatives i l’aigua hi havia obert boqueras, per la qual cosa el nivell i el flux de la zona eren incontrolables.

Aquest Ullal funciona com un piezómetronatural de l’aqüífer i el seu nivell de salinitat determina el seu major o menor recarrega. D’altra banda, serà necessari també reposar la cartelleria informativa de la zona de reserva, així com la porta de la tanca que ho envolta, afectades per actes vandàlics. L’arranjament de les comportes millorarà la capacitat de gestionar amb precisió els nivells d’inundació i permetrà determinar la variació de cabals i dels paràmetres fisicoquímicos en funció, entre altres raons, de les circumstàncies meteorològiques.

El secretari autonòmic de Medi ambient, Julià Álvaro, considera “imprescindible” la conservació dels ullals i el seu manteniment en bon estat de conservació. “Són molt importants per poder garantir la conservació de la biodiversitat del parc natural i els fluxos d’aigua, molt especialment en èpoques de greu escassetat d’aigua, com la qual estem patint”, ha ressaltat.