“Any nou, vida nova” i aquesta vegada també jubilacions noves. L’entrada en 2020 arriba amb canvis per a tots els treballadors que estan prop de finalitzar la seua vida laboral. La principal novetat és l’edat de jubilació que puja als 65 anys i 10 mesos en cas de no haver cotitzat el mínim: 37 anys de treball.

El nou escenari laboral forma part de la reforma de 2011 aprovada pel Govern de Zapatero on l’edat de jubilació continuarà en augment progressivament fins a arribar als 67 anys.

Una altra de les novetats que porta el 2020 és el canvi en el càlcul de les pensions. Si fa uns anys la quantia de la pensió depenia dels últims 15 anys de treball, ara creix fins als 23 anys. Una decisió que no agrada a tots però que podria ajudar l’actual dèficit del sistema de pensions ja que, per normal general, és en els últims anys de vida laboral quan s’obtenen els majors salaris. Per això, ampliar aquest rang faria baixar la mitjana del cobrament de pensions que ara està en 1.143 euros mensuals.

Espanya va tancar 2019 amb més de sis milions de pensions, una quantitat que anirà pujant progressivament i s’accentuarà quan la generació del baby boom aconseguisca l’edat de jubilació. Ja en 2050 la xifra es duplicarà a 15 milions de pensions, un moment on les jubilacions podrien ser molt diferents a com les coneixem actualment.