Trabajar cuatro días: el programa piloto por el que apuesta Valencia
Interior de la sede de Desigual en Barcelona.

Treballar de dilluns a dijous és el somni de molts empleats i comença a ser una realitat. Aquesta setmana el Govern de Bèlgica ha donat llum verda a la reducció de la setmana laboral de cinc a quatre dies, una mesura que també comença a prendre forma en la Comunitat Valenciana.

La Generalitat ha fet un pas més en la conciliació de la jornada laboral de quatre dies. El conseller d’Economia Sostenible, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha confirmat que hi haurà ajudes per a les empreses valencianes que aposten per aquesta jornada laboral.

A través del Labora, les companyies que s’adapten a aquesta nova distribució de treball tindran ajudes econòmiques en els seus primers tres anys d’implantació. Per al conseller d’Economia, la clau és ser capaces de canviar la manera de treballar d’algunes empreses. Sobretot, en l’aspecte de l’efectivitat fomentant la major conciliació laboral dels seus treballadors.

EXEMPLES D’ÈXIT: EL CAS DE DESIGUAL

Un cas d’èxit en la aplicació d’aquesta reforma de la distribució laboral a Espanya és el de Desigual. La companyia espanyola de moda ha sigut una dels pioneres a adoptar aquest format que va arrancar en 2021.

L’empresa, amb seu a Barcelona, va aprovar l’arribada de la jornada laboral de quatre dies després de realitzar una prova pilot entre els seus treballadors. Després de testar el seu funcionament, Desigual va realitzar una enquesta perquè foren els empleats els qui decidiren el futur de la companyia. La proposta va ser tot un èxit i va rebre el suport del 86% dels treballadors.

No obstant això, el cas de Desigual no ha sigut igual que la reforma belga. El país europeu ha apostat per un model de treball que no supose una reducció d’hores, és a dir, els treballadors hauran de concentrar el seu horari setmanal actual però en quatre dies.

Per contra, en la companyia espanyola la reducció del nombre de jornades va comportar una disminució de les hores treballades. Aquesta rebaixa de l’horari va suposar així una baixada salarial pactada prèviament amb els treballadors.

Des de la seua aplicació en 2021, els empleats de Desigual treballen de dilluns a dijous perdent un 6,5% del salari anual. A més, aquests compten amb un avantatge addicional: la possibilitat de teletrabajar un dia de la setmana.