Sanitat se opone a convertir los locales de ocio nocturno en espacios hosteleros
Una patrulla de policía habla

La Comunitat Valenciana abandonarà aquesta mitjanit el toc de queda. El Consell ha decidit donar per finalitzada aquesta mesura per a afrontar la nova desescalada de la quarta ona, cinquena a nivell nacional. A això se suma una reobertura de l’oci nocturn encara que amb restriccions.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sigut el responsable de l’anunci després de la reunió de la Mesa Interdepartamental. En ella s’ha avaluat la situació de la pandèmia a nivell autonòmic, una evolució que Puig ha qualificat de «positiva».

Segons ha recordat, la Comunitat ha passat d’estar en alerta quarta a estar en alerta dos en baixar tots els indicadors «de manera destacada». A més, ha assenyalat que en aquests moments «tenim la tercera incidència més baixa d’Espanya».

Puig ha valorat l’«esforç» de la societat valenciana i ha avançat la possibilitat de desescalar. «Aquesta valoració favorable ens permet iniciar hui, des de la màxima prudència, la reobertura de la Comunitat. Una reobertura segura i gradual cap a la normalitat millorada».

SIS MESURES I DUES GRANS NOVETATS

En aquest sentit, la Generalitat ha aprovat hui el nou marc normatiu de la reobertura. De les sis noves mesures han destacat dues grans novetats: la fi del toc de queda i la volta de l’oci nocturn.

«Desapareix la limitació de la mobilitat a la nit, desapareix el denominat toc de queda en tota la Comunitat Valenciana. Per tant, torna la llibertat de moviment per a tota la ciutadania». D’aquesta manera, tots els municipis que tenien instaurat el toc de queda podran recuperar la mobilitat nocturna aquesta mateixa nit.

La segona mesura és l’eliminació de la limitació de reunions socials de màxim 10 persones. A partir d’ara, es normalitzaran les trobades d’amics i familiars sense límit. De la mateixa manera, la tercera mesura permetrà a l’hostaleria augmentar el nombre de comensals per taula. Serà fins a 8 persones a l’interior i es manté en 10 comensals en terrasses.

La quarta mesura anunciada ha sigut la reobertura de l’oci nocturn. «És un sector que com saben ha patit molt en aquest temps. Ara, donades les circumstàncies, pot recuperar l’activitat», ha matisat Puig. Aquesta obertura serà amb un 50% d’aforament a l’interior, sense ball i ús de barra només per a retirar les consumicions. A les 02.30 hores es deixaran de servir copes i a les 03.00 hores tancaran les portes.

La cinquena mesura afecta als esdeveniments. L’aforament en interior augmenta al 1.500 persones màxim mentre en exterior seran fins a 3.000 assistents. Finalment, en els esdeveniments esportius s’amplia la presència de públic. Així, tant LaLiga com l’ACB podran omplir el 60% dels estadis a l’aire lliure (màxim 20.000 espectadors); i el 40% dels pavellons tancats (màxim 4.000 espectadors).

PERÍODE DE VIGÈNCIA DE LES RESTRICCIONS

Les noves mesures entraran en vigor aquesta mateixa mitjanit, a les 24:00 hores. D’aquesta manera, el dimarts serà la primera jornada de la nova desescalada. Aquest escenari de restriccions es mantindrà durant 21 dies concloent el dilluns 27 de setembre. Aqueix mateix dia hi haurà una nova Mesa Interdepartamental. En ella s’avaluarà la situació de la pandèmia durant aquest mes i s’instauraran les pròximes mesures.

«Si veiem que continua l’evolució favorable entrarem en una segona fase d’aquesta reobertura segura i gradual. En aqueix segon període estarem en disposició d’ampliar horaris i aforaments en totes les activitats», ha explicat Puig.

L’objectiu del Consell és que aqueixa segona etapa es prolongue dues setmanes més fins a arribar a una data clau: el 9 d’Octubre. «Ací experimentarem un canvi substancial», ha avançat Puig.