El informe de la Guardia Civil determina que Sanidad conocía el riesgo de la pandemia desde enero
La ministra de Igualdad, Irene Montero, junto a la delegada del Gobierno contra la Violencia de Género. (EFE)

La investigació sobre la manifestació del 8-M continua en marxa. L’últim informe de la Guàrdia Civil sobre la coneguda “Operació Sanitari” ha determinat que els responsables del Ministeri de Sanitat coneixien el risc del coronavirus des de gener.

Segons el document, aquests eren conscients del risc que suposava celebrar actes massius davant l’imminent esclat de la pandèmia a Espanya. En arrancar l’any, Sanitat ja havia emès protocols per al control de viatgers en fronteres.

Un mes abans de la manifestació, al febrer, va arrancar l’enviament de correus massius als sanitaris amb mesures de protecció que havien de prendre per seguretat. A més, entre les recomanacions s’incloïa el distanciament social d’1 a 2 metres, una mesura impossible de complir en una manifestació com la del Dia de la Dona.

Tal com arreplega Las Provincias, l’informe de quasi 300 pàgines, assegura per tant que el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, coneixia el perill del coronavirus quan va autoritzar la protesta. Cal recordar que van ser 120.000 persones les que van acudir a ella, una xifra inferior a altres anys pel coronavirus segons les declaracions “off the record” de la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

Ara, el vídeo viral fet públic per ABC servirà també com a prova de la investigació. En ell es veu a Montero reconeixent que el descens de participació es devia al temor a la pandèmia. A més, ella mateixa havia estat incòmoda quan el públic la besava o abraçava durant la protesta.

Pedro Sánchez: «Ho dic alt i clar, viva el 8 de març»

El Congrés dels Diputats es va reunir ahir per a  debatre la sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma. El president del Govern, Pedro Sánchez, va defensar totes les decisions preses pel Govern. A més, va lloar el moviment del Dia de la Dona. «Ho dic alt i clar, viva el 8 de març», va expressar.

Les declaracions es van produir després de conèixer-se l’informe de la Guàrdia Civil. En ell en l’es concloïa que la manifestació no degué ser autoritzada. Davant això, el líder de Vox, Santiago Abascal, no va dubtar a mostrar la seua crítica. Segons aquest, la defensa de Sánchez era igual a cridar «viva la malaltia i visca la mort».