Las tallas más antiguas de la Semana Santa de Valencia saldrán en procesión por el centro de la ciudad

La imatge del Santíssim Crist de les Penes de Sant Joan de l’Hospital eixirà en processó aquest dijous. Aquesta recorrerà els carrers del centre històric de València durant l’última hora de la vesprada. A més, li acompanyaran les talles processionals més antigues de la Setmana Santa valenciana: les de la Mare de Déu i Sant Joan Evangelista.

La processó del Crist de les Penes tindrà lloc a partir de les 20.30 hores. Es tracta d’una tradició que va recuperar l’església de Sant Joan de l’Hospital fa 29 anys. Prèviament, se celebrarà la Missa del Sopar del Senyor, a les 18 hores.

Segons assenyalen, aquesta processó es caracteritza tradicionalment pel seu especial recolliment i devoció. Les imatges únicament van acompanyades pel so de les timbales.

El recorregut començarà a l’església de Sant Joan de l’Hospital. D’ací passarà pels carrers de Trinquet de Cavallers; Avellanes; carrer de la Mar fins a Pouet de Sant Vicent; Conde Montornés; i Trinquet Cavallers fins a tornar a l’església.

La processó finalitzarà amb l'”acte de recolliment”. Després d’això, el temple acollirà a les 23 hores l’Hora Santa. A partir de les 24h es realitzarà l’adoració al Santíssim per torns estenent-se durant tota la nit en la capella neomozárabe.

Una tradició de Setmana Santa que es remunta al segle XII

L’església de Sant Joan de l’Hospital va reprendre en 1993 la tradició de les antigues processons, que es remunten al segle XIII, a través del Consell de la Litúrgia que actua sota l’advocació de la Capella del Santíssim Crist de les Penes. D’aquesta manera, continua la tradició de la Confraria del Crist de les Penes, desapareguda en el segle XVIII.

Les imatges de la Mare de Déu i Sant Joan Evangelista són dos talles de fusta del segle XII. La seua policromia imita la textura de les teles de l’època amb motius vegetals i detalls d’or en els punys, coll i vores. A més, la seua autoria està pendent d’investigació a partir dels signes cal·ligràfics que es perceben en la part anterior dels plecs del mantell de la Verge i de la volta del mantell de Sant Joan.

En la imatge del Crist de les Penes, que el representa en l’arbre de la Creu, la curta longitud de la caiguda de la tela, al voltant del maluc, va ser admesa en el segle XIV, la qual cosa determina l’època de la seua realització.