ciclistas

La Generalitat ha presentat el ‘Llibre blanc sobre la protecció de les persones usuàries de la bicicleta a la Comunitat Valenciana’, un pla de xoc “de caràcter estructural” que té com a objectiu la reducció de la sinistralitat a les carreteres i frenar els atropellaments a ciclistes.

Així ho ha indicat el cap del Consell, Ximo Puig, després de reunir-se amb les administracions i els col·lectius implicats, una trobada en la qual també han estat presents el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón.

El president ha assegurat que el Govern valencià està “clarament a favor” de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport urbà i interurbà, per la qual cosa resulta necessari “proposar la major seguretat possible per als ciclistes en les nostres carreteres i en les nostres ciutats”.

La iniciativa de la redacció d’aquest document ha sorgit com a resposta a l’elevat nombre d’accidents registrats a la Comunitat Valenciana, en els quals han perdut la vida huit ciclistes enguany. No obstant açò, tal com ha indicat Puig, es tracta d’una proposta que “té una voluntat d’anar millorant d’una manera progressiva, sabent que hi ha avanços tecnològics que es poden implementar i que hi ha possibilitats de compartir les mesures que s’estan prenent a altres països”.

El pla, que Puig ha qualificat com un “full de ruta compartit”, tracta d’arreplegar en un mateix document elements de millora de la seguretat viària que afecten a diferents organismes perquè, tal com ha destacat el sotsdirector general d’Emergències, Jorge Suárez, “la responsabilitat és compartida”.

El document engloba mesures, que s’estan desenvolupant o s’engegaran progressivament, i propostes a llarg termini. Entre elles es troben el disseny de la xarxa viària, la identificació de xarxes preferents, la creació de rutes alternatives, el manteniment de voreres, la vigilància i sanció, la modificació de la normativa, l’aplicació de tecnologia o les mesures de formació, entre d’altres.

L’objectiu final del pla és promoure l’ús de la bicicleta dins d’un context de vida saludable augmentant la seguretat dels seus usuaris. Per a açò, pretén protegir als ciclistes, prevenir l’accidentalitat i fomentar mesures d’autoprotecció i seguretat viària.

El document s’ha elaborat a través de l’anàlisi dels patrons territorials i de les característiques de la sinistralitat, així com d’enquestes als usuaris, i s’haurà de materialitzar amb l’engegada de plans d’acció específics, establint un full de ruta i indicadors d’execució i compliment.

A més del Llibre blanc sobre la protecció de les persones usuàries de la bicicleta a la Comunitat Valenciana, el Consell ha presentat una campanya publicitària institucional que pretén “impulsar la convivència viària i el respecte als ciclistes”.