La nova normativa per a frenar la pandèmia en la Comunitat Valenciana ha entrat en vigor aquesta mitjanit. A partir de hui l’hostaleria estarà totalment tancada excepte per a comandes a domicili igual que els gimnasos i centres esportius. A això se suma un canvi en els horaris comercials i és que les botigues valencianes hauran de tancar a les 18.00 hores.

No obstant això, hi ha excepcions. La Generalitat ha marcat una sèrie de serveis essencials que podran continuar en el seu horari habitual respectant el toc de queda. Cal recordar que dita toc de queda continuarà sent de 22.00 a 06.00 hores ja que malgrat haver-se sol·licitat el seu avançament a les 20.00 hores, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, l’ha denegat.

Què es considera servei essencial? El Consell ha marcat els següents: comerços destinats a l’alimentació o higiene; farmàcies; ortopèdies; òptiques; perruqueries; i alimentació d’animals. Tots els comerços o locals que no entren en aquestes categories hauran de tancar a l’hora indicada (18h.).

Igual que ha succeït en el sector hostaler, els comerciants valencians han alçat la veu. Rafael Torres, president de la Associació de Comerciants del Centre Històric i responsable de ConfecomerçCV, ja ha alertat que la reducció d’horari suposarà majors aglomeracions.

A més, Torres ha assegurat no comprendre la mesura per al xicotet comerç. “S’ha demostrat que és un format absolutament segur que no ha sigut font de contagi en algun moment. Precisament pels seus formats xicotets, hi ha poca capacitat i poc aforament pel que és molt controlable”.

NOUS HORARIS COMERCIALS

En el cas de els comerciants del centre de València ja s’ha anunciat que no tancaran al migdia. Aquestes botigues acostumaven a tancar en les hores centrals del dia aprofitant la pausa del menjar. No obstant això, des de hui es mantindran obertes per a baixar les persianes a les 18.00 hores.

Des de El Corte Inglés de Castelló, València, Alacant i Elx també s’han anunciat canvis. A partir de hui avancen el seu horari d’obertura a les 09.00 hores en lloc de les 10.00 hores. No obstant això, tal com marca la normativa es tancaran les seues portes a les 18.00 hores a excepció dels supermercats que es mantindran oberts fins a les 20.00 hores.

En el cas de els supermercats com Mercadona, Consum, Carrefour o Lidl es mantenen els seus horaris habituals de 09.00 a 21.30 hores.