Los hosteleros montan una gran cacerolada ante la Generalitat Valenciana
Hosteleros valencianos en la protesta ante la puerta de el Palau de la Generalitat.

Empresaris i treballadors de l’hostaleria s’han donat cita aquest matí en la Plaça Manises de València. Els hostalers han denunciat l’afront del Consell contra les empreses del sector. Han assegurat que el pla d’ajudes és “aberrant” i que deixa a l’estacada a les milers de famílies de la Comunitat Valenciana.

Amb consignes de “No volem almoines. El pla Resisteix és un insult per a l’Oci i l’Hostaleria” i “Així no hi ha qui resistisca”; els hostalers han amuntegat monedes de cèntims davant les portes del Palau de la GeneralitatL’objectiu era mostrar el seu rebuig al pla de xoc anunciat pel Consell que, asseguren, és “xavalla”.

Lalo Díez, president de la Coordinadora Empresarial d’Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana, i organitzadora de l’acte, ha lamentat que des de les administracions miren per a un altre costat davant la catastròfica magnitud econòmica que viuen les més de 30.000 empreses del sector.

ELS HOSTALERS PERDEN MÉS DE 100.000 EUROS PER LOCAL

Díez ha recordat que els establiments arrosseguen una mitjana de pèrdues de 116.000 euros. Tot això com a conseqüència de les restriccions i els nombrosos pagaments als quals continuen fent front.

Aquest ha explicat quina és la solució del Consell. “Una compensació d’injecció directa de 2.000 euros per empresa i 200 euros per treballador en un pagament únic”, explica. “Això traduït a tots els mesos que portem acumulant deutes equival a 5,3 euros al dia  per pime i 0,5 euros al dia per cada treballador. El que s’ha dit: xavalla i una burla”.

A més, ha assenyalat que segueixen sense conèixer-se formalment les ajudes del paquet de mesures anunciat per la Generalitat. “Si avui hem tornat a eixir al carrer és perquè el pla del Consell llança més ombres que llums. Li recordem al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que amb fotos i titulars de premsa no es paguen les nòmines ni es trau a flotació un negoci”.

MÉS AJUDES ECONÒMIQUES I UNA TAULA DE DIÀLEG

Alhora, Díez ha tornat a posar l’accent que aquest mes els hostalers “hem hagut de pagar l’IVA; la quota d’autònom; les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors; i el pagament a compte de l’IRPF de l’últim trimestre de 2020. Mentre l’assignació, amb totes les mesures articulades anunciades a so de bombo i platerets, no arriba ni a cobrir el 2% de les despeses”.

Davant aquesta situació i un tancament que “som conscients que pot allargar-se, exigim justícia econòmica i reactivar una taula de diàleg amb totes les patronals del sector per a consensuar un pla estructural concorde a la realitat que estan patint les pimes”.

Hem d’evitar la destrucció d’una important part del teixit empresarial de la Comunitat Valenciana. Està sent durament colpejat per la pandèmia i per les diferents administracions públiques”, ha conclòs.