La Generalitat anuncia una herramienta que detectará el coronavirus en aguas residuales

Evitar nous repunts del coronavirus és l’objectiu que s’ha marcat la Comunitat Valenciana per a superar la pandèmia. Hui s’ha signat un conveni de col·laboració entre el Ministeri de Sanitat, la Generalitat i Global Omnium que suposarà un avanç en la lluita del Covid-19.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la posada en marxa de una eina que permetrà detectar de forma primerenca el coronavirus en aigües residuals. “Es tracta d’un projecte estratègic. Entrarem en una nova fase on serà decisiu tenir capacitat per a avançar-se i realitzar una detecció precoç”, ha avançat Puig.

“Aquest projecte ens permetrà detectar rastres genètics de virus inactiu tant en l’entrada de depuradores com en embornals. Els punts de mostreig poden arribar fins a un detall de barri o d’edifici“, ha explicat.

UNA EINA PIONERA I D’EXECUCIÓ IMMEDIATA

L’eina porta tres anys desenvolupant-se en els laboratoris de la valenciana Global Omnium junt CSIC. Aquesta va nàixer per a detectar diferents virus en aigües residuals. Per això, el líder del Consell ha avançat que la iniciativa no va arribar en fase pilot sinó que serà una execució immediata.

La seua posada en marxa permetrà conèixer l’evolució diària de la pandèmia a València. A més, ja s’ha anunciat que en les pròximes setmanes el seu ús s’ampliarà a tota la Comunitat.

Puig ha volgut deixar clar que la nova eina no “substituirà” a les proves que ja s’estan fent. Per tant, serà un afegit a les proves de PCR i als tests ràpids usats per Sanitat per a detectar la presència de coronavirus en l’organisme.

L’EINA ARRIBARÀ A MÉS PAÏSOS

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ha comparegut després de les paraules de Ximo Puig. Aquest ha avançat que l’eina de Global Omnium ja s’està pensant a implantar “en molts països”. “Estic convençut que es pot dir que aquesta implantació en la Comunitat Valenciana és pionera“.

També ha avançat el seu disposició d’estendre-la per Espanya quan es vegen els seus resultats i funcionament. “Primer cal definir quina és la seua utilitat i totes les altres àrees d’Espanya hauran de decidir si els resulta útil en les seues circumstàncies”, ha declarat Duque.