El Saló del Còmic de València, que celebrarà la seua pròxima edició del 28 de febrer a l’1 de març de 2020 en Fira València, ha presentat hui el seu cartell oficial de la mà de l’autor d’este, el conegut dibuixant de la factoria Marvel Salva Espín.

El creatiu -nascut a Múrcia però amb una etapa formativa a València- ha reflectit en el cartell, segons ha explicat, “referències a la ciutat amb diferents elements icònics de València i un homenatge al que m’inspira de l’univers d’herois i vilans de Marvel”. Un cartell d’estètica impactant i que, segons va revelar el propi Espín, “s’adaptarà a una portada d’un ‘comic – book’ de Marvel de la saga de Deadpool’.

Exposicions confirmades

  • ‘Manuel Gago. De València al món’. Es tracta de la primera gran retrospectiva de Manuel Gago (Valladolid, 7 de març de 1925 – València, 29 de desembre de 1980), autor del Guerrero de l’Antifaç i considerat com un dels autors valencians de còmics més important de la història. La seua importància en la dècada dels 50 i 60 va ser definitiva no solament com a autor sinó també com a editor. Se’l considera el pare de l’Escola Valenciana.
  • ‘Salva Espín. Més de 10 anys deixant la seua petjada en Marvel’. Es tracta d’una exposició comissariada entre l’autor i el saló en la qual es farà un repàs als canvis i novetats que ha introduït Salva Espín en les diferents sèries en les quals ha treballat, especialment, Deadpool.
  • ‘Alta Tensió i la Plaça del Mercat. Revistes que rugeixen des de València’. Exposició d’originals d’aquestes dues revistes de còmic valencianes, mitjançant la qual podrem acostar-nos a obres d’autors valencians i internacionals, vinculats a les avantguardes actuals.
  • ‘Pels seus herois i vilans els coneixereu’. Mostra elaborada amb una selecció de personalitats de diferents àmbits que compartiran amb nosaltres quin són el seu heroi i el seu vilà favorit. Una altra manera d’acostar-nos a referents de diferents camps.
  • ‘El veí’. Coincidint amb l’anunci de l’estrena per part de Netflix d’aquesta novel·la gràfica, de Santiago García i Pepo Pérez, tindrem una exposició que ens acoste a aquest còmic espanyol, que ha passat de la taula de dibuix de Santiago García a la pantalla.
  • ‘Pintes o dibuixes? Un passeig per l’art de la mà del còmic’. En col·laboració amb la regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, aquesta mostra arribarà a alguna localització de la ciutat de València a l’aire lliure on es mantindrà durant diverses setmanes.
Cartell dissenyat pel creatiu Salva Espín.

Autors confirmats

El Saló del Còmic ha confirmat la presència d’un convidat molt especial com és Jordi Bernet, dibuixant de llarga trajectòria que va saltar a la popularitat amb ‘Torpede 1936’ obra de dimensió internacional. Ha sigut reconegut com a dibuixant en festivals internacionals com el d’Angouleme i la Comic-amb de Sant Diego.

Es comptarà també amb la presència de Marika Vila, autora de còmic que va desenvolupar la seua obra amb un fort compromís polític amb el feminisme en una època que la va obligar a portar avant els seus projectes contracorrent: els anys 70.

També han confirmat la seua assistència els valencians Paco Roca, Sento, Cristina Durán, Miguel Ángel Giner Bou i Luis NCT, entre altres. Molts dels autors valencians estaran presents en la zona dedicada a còmic valencià.

Estrena de pel·lícules i sèries de televisió

La presència d’indústries com l’audiovisual i el videjojuego seran una de les claus d’aquest esdeveniment, per la qual cosa tindran presència durant el saló mitjançant exposicions, xarrades, tallers i altres activitats.

Així, el Saló també acollirà la presentació del film ‘Orígenes Secretos’, pel·lícula de David Galan, que compta en el seu repartiment amb Javier Rey, Verónica Echegui, Brays Efe, Antonio Resines, Ernesto Alterio, Carlos Areces, Álex García, Leonardo Sbaraglia i Roman Rymar, alguns dels quals estaran presents en l’acte.

Brays Efe en una escena de ‘Orígenes Secretos’

També està confirmada la presentació del videojoc ‘Blacksad, under the skin’ que adapta l’univers del còmic europeu més influent i destacat, Blacksad, obra de Juanjo Guarnit i Juan Díaz Canales.

Activitats infantils

El Saló desenvoluparà activitats que acosten el fet cultural del còmic als xiquets durant tot el cap de setmana a través d’una programació d’activitats que tindran lloc en una zona destinada per a això.

Així mateix, el divendres al matí el Saló acollirà visites escolars així com la celebració de dos concursos escolars: ‘Superfira i Capi, la força de l’equip’. Es tracta de dos concursos que estan dotats d’un premi de 1.000 euros cadascun. En el cas de Superfira, el premi està dotat per la Fundació Divina Pastora i en el cas de ‘Capi’, la dotació econòmica és a càrrec de l’editorial Panini.