Salvamento Marítimo
El Helimer de Salvamento Marítimo

El PP va presentar la setmana passada una moció per a reclamar al ministre de Foment, José Luis Ábalos, que es mantinga el servei de l’helicòpter de Salvament Marítim de València, Helimer , ja que aquest vol traslladar la meitat del seu personal a Balears.

La moció va ser presentada per les regidores María José Ferrer San Segundo i Julia Climent el passat i serà debatuda en la comissió de Protecció Ciutadana que se celebra demà. “Lamentem que siga un ministre valencià qui pretenga retallar este servei que atén pescadors, passatgers de creuers i valencians que salen al mar”, van explicar avui les dues regidores populars.

La moció presentada demana “instar al Ministeri de Foment que mantinga com ara, sense retallades de personal, el servei de l’helicòpter en la Comunitat Valenciana i siga garantida la intervenció ràpida davant situacions d’emergència en el nostre litoral”.

També es demana “tant a l’Ajuntament com al Govern de la Generalitat Valenciana que intercedisca i medie, amb la Societat de Salvament Marítim, del Govern central, per a defensar i lluitar per la seguretat dels seus ciutadans, de manera que esta retallada no es duga a terme i es mantinga aquest servei d’intervenció immediata en helicòpter en la Comunitat Valenciana”.

El temps de resposta passarà de 15 minuts a 1 hora

Societat de Salvament i Seguretat Marítima, entitat pública empresarial dependent del Ministeri de Foment, ha anunciat recentment la retallada del servei que presta l’helicòpter Helimer, en la Comunitat Valenciana a partir de gener de 2020.

El 50% de les tripulacions de l’helicòpter de València, serà traslladat a Mallorca, millorant a Balears, amb un servei de resposta immediata, a costa de retardar la resposta davant una emergència en la Comunitat Valenciana.

Resultado de imagen de helicóptero Helimer manises
L’helicòpter Helimer durant una operació marítima.

Així, davant una emergència, la Comunitat passarà d’un temps de resposta de 15 minuts a quasi una hora, amb el consegüent retard en el rescat de persones en les nostres costes. Esta mesura no ha sigut justificada de cap manera, tenint en compte que la retallada és sola per a la Comunitat

Això implica que València, ciutat marítima amb port i nombrosos vaixells de pesca i d’esbarjo, queda molt perjudicada per la decisió de Salvament Marítim, provocant que el temps a arribar a un punt d’auxili en la nostra costa supere una hora, la qual cosa pot posar en perill la vida de les persones que precisen d’este servei.

Un helicòpter que salva vides

Des de 1994 les costes de la Comunitat Valenciana compten amb el servei d’un dels helicòpters d’emergències en la mar, adscrits a Salvament Marítim, la principal tasca del qual és la cerca i rescat de persones en la seua àrea de responsabilitat que abasta de Vinaròs a Cap de Pals (Múrcia) i fins a 200 milles mar endins. De la mateixa manera, es fa càrrec també de la lluita contra la contaminació marítima en el nostre mar i costes.

L’helicòpter Helimer, que té assignat la Comunitat, atén 24 hores al dia els 365 dies de l’any, amb base en Manises des d’on aconsegueix qualsevol punt de tota la costa valenciana en menys d’1 hora.

Són moltes les circumstàncies en les quals actua l’helicòpter, com: passatgers malalts de creuers, tripulants de pesquers amb lesions de treball, embarcacions amb vies d’aigua o qualsevol problema que els obliga a abandonar l’embarcació, caigudes des del vaixell, banyistes amb problemes per a arribar a la costa…etc.