El model de gestió Ribera Salud ha sigut triat per tercer any consecutiu per Harvard Bussiness School com a cas d’estudi en les sessions de ‘Learning by doing’ (aprendre practicant). Alberto de Rosa, conseller delegat de Ribera Salud, ha acudit a la seu de la universitat a Boston (Massachusetts) per a impartir una conferència sobre la sostenibilitat del sistema sanitari públic a nivell global i explicar els avantatges de la col·laboració públic-privada i l’aportació del model de Ribera Salud en la gestió de la sanitat.

Davant un auditori de professors de la Universitat d’Harvard i experts internacionals, De Rosa ha resumit que “la combinació de la tecnologia, coneixement, l’experiència i els recursos ens permeten donar un salt qualitatiu en la nostra visió del que pot ser la sanitat del futur i oferir solucions molt més potents”.

Per a complir amb la metodologia de el ‘Learning by doing’, els docents d’Harvard destinen un mínim d’entre tres i sis mesos a la preparació de cada cas d’estudi. En aquesta ocasió, la coordinadora d’aquest estudi ha sigut Regina Herzlinger, professora del Màster in Business Administration (MBA) i membre honorari de l’American College of Physician Executives and Managed Healthcare.

De fet, el primer contacte entre Ribera Salud i Harvard es va produir en 2013, quan Herzlinger va visitar l’Hospital Universitari de La Ribera, per a conèixer de primera mà el model concesional sanitari conegut internacionalment com a ‘Model Alzira’. La primera vegada que Ribera Salud es va presentar com a “Mètode del Cas” a Harvard va ser en 2015.

Per a seleccionar els casos pràctics a estudiar, Harvard Bussines School disposa d’una xarxa de centres de recerca per tot el món (París, Tòquio, Hong Kong, Xangai, Buenos Aires, Sao, Paolo, Bombai i Istanbul) amb experts sobre el terreny que identifiquen les companyies que consideren interessant disseccionar. En el cas d’Espanya han sigut estudiades altres companyies capdavanteres com Telefónica, Mercadona, Inditex o Mango, entre unes altres.

Innovació i trasformación, clau per a Ribera Salud

En paraules d’Alberto de Rosa, “innovació i transformació” són els dos conceptes clau a l’hora de gestionar una empresa. Concretament, el conseller delegat de Ribera Salud ha explicat que “innovació no és un departament o un àrea dins una empresa, sinó una forma de fer les coses. Mentres que transformació és adaptar-se a les circumstàncies de cada moment, ser flexible i entendre i assumir que les coses han canviat”.

Al seu judici, “el principal repte és treballar en el canvi cultural de tots els agents implicats, polítics, gestors, professionals, i els propis ciutadans. Tots hem de responsabilitzar-nos de la gestió de la nostra salut, amb la qual cosa jo crec que aquest rebuig al canvi és un enemic que cal batre”.

El conseller delegat de Ribera Salud ha conclòs que “els reptes als quals s’enfronta la sanitat són globals, als quals cal donar solucions locals” i ha apuntat a la “innovació i transformació” com a gestors del canvi.