Foto: Rutas Jaume I

El Puig de Santa Maria és una destinació ideal per a gaudir en família. A través de la gymkana podràs gaudir d’un dels monuments històrics més importants de la Comunitat Valenciana (El monestir del Puig) i racons on reviure la història de la conquesta de València per el Rei Jaume I.

Realitza un recorregut pels carrers de el poble, fent una Gymkana familiar en la qual hauràs de resoldre algunes proves divertides.

Si t’animes, descobriràs el Monestir del Puig de Santa María, els carrers més antics de la població, ascendiràs a la “Muntanya de la Patà” on podràs contemplar les restes del castell i unes precioses vistes de la població, les platges i l’horta.

MUNTANYA DE LA PATÀ

Foto: El Puig Turístic
La muntanya de la Patà es troba situada en el nucli del nucli urbà de la població. El seu nom procedeix d’una llegenda segons la qual el cavall de Jaume I el Conqueridor, va donar una coça en el sòl del pujol i va fer brollar l’aigua. En la part superior de la muntanya es troben les restes del castell que va exercir un paper fonamental en la Conquesta de València als musulmans. També es poden visitar els Refugis i Trinxeres de la Guerra Civil, que es troben en un perfecte estat de conservació.
EL CASTELL DE JAUME I
Foto: Rutas Jaume I

El castell de Jaume I, també anomenat del Puig, de Yubayla, de Ceba o de Enesa, s’alça sobre el cim d’un turó des del qual domina la localitat del Puig. El castell va ser construït en el segle XI pels àrabs.

En 1237 la població va ser conquistada per les tropes de Jaume I, i cridada Puig de Ceba. En la retirada musulmana, va ser destruït per Zayyan perquè Jaume I no poguera utilitzar-ho per a conquistar València, i aqueix mateix segle va ser reconstruït per Jaume I. En 1240 el rei va cedir part dels territoris a Arnau de Cardona. Finalment, en 1365 Pere IV d’Aragó va manar destruir-ho.

El castell comptava amb tres torres, en formes rectangulars o quadrades, formes típiques dels castells musulmans, de les quals encara poden veure’s nombrosos llenços de muralles i restes de torres i construccions auxiliars.

Aquests són alguns dels llocs que recorreràs al llarg de la Gymkana, si aconsegueixes superar-la tenen preparat un obsequi per a tu en la Tourist Info El Puig.